The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Zmiany w Pacifica 2023 rozczarowujące

6.6K views 15 replies 10 participants last post by  JohnnyO  
#1 ·
Czy ktoś jeszcze zauważył dekompozycję Pacificas na rok '23? Podczas gdy podstawowe ceny katalogowe (MSRP) niewiele się zmieniły, nastąpiły pewne istotne zmiany w funkcjach. Siedzenia Touring L zostały obniżone z prawdziwej skóry do "skóry syntetycznej", która moim zdaniem wygląda i sprawia wrażenie taniej w porównaniu z prawdziwą skórą z '22 roku. Nie wygląda na to, żeby dobrze się trzymała. (Przy regularnej pielęgnacji skóra w moim '12 TC wciąż wygląda prawie jak nowa). Skóra jest teraz ograniczona do wersji Limited i Pinnacle za ponad 50 tys. dolarów. Standardowe wyposażenie wersji Limited zostało pozbawione elektrycznego trzeciego siedzenia i wspaniałego zestawu stereo Harman/Karden (teraz część drogiego pakietu opcji teatralnych), a Safety Sphere jest teraz również opcjonalny. Mógłbym tak dalej, ale rozumiecie ideę.

Rozumiem, że nastąpiła inflacja, ale historycznie zawartość funkcji generalnie rozszerzała się głęboko w cyklu generacyjnym modelu (zarówno w celu utrzymania zainteresowania konsumentów, JAK RÓWNIEŻ dlatego, że producent samochodów odzyskał początkową inwestycję w projektowanie/narzędzia dla tej generacji). Tak było w przypadku 300, ale niestety Stellantis wydaje się robić coś odwrotnego z Pacificą (obecnie w 7. roku modelowym). Ponieważ konkurenci wydają się nie angażować w tę dekompozycję na rok '23, nie widzę tego jako pozytywnego dla przyszłych wyników sprzedaży Pacifici.

#2 ·
Ostatnio nie przyglądałem się danym sprzedażowym Stellantis. Kiedy Grand Caravan był jeszcze w produkcji, sprzedawał się około 2 do 1 lepiej niż Pacifica. Oczywiście obejmowało to również sprzedaż flotową.

#3 ·
Jeśli spojrzeć wstecz na wcześniejsze generacje minivanów Chryslera, mają one w zwyczaju robić to, gdy każda generacja się starzeje. Sięga to co najmniej 3. generacji - pierwsze dwa lata miały podświetlane przełączniki szyb, a ostatnie dwa już nie. Niektóre z nich były błahe, ale jak widać tutaj, niektóre z nich są bardziej znaczące.

#4 ·
Siedzenia Touring L zostały zdegradowane ze skóry na "skóropodobne"
OK, to kwestia opinii. Uważam to za ulepszenie, ponieważ wolę skóropodobne od prawdziwej skóry. Jeśli chodzi o trwałość, to naprawdę zależy to od jakości materiału. Tanie skóropodobne z rynku wtórnego to złom. Ale wysokiej jakości skóropodobne może z łatwością przetrwać i przewyższyć prawdziwą skórę.

• Like
Reactions: Sienile
#5 ·
OK, to kwestia opinii. Uważam to za ulepszenie, ponieważ wolę skaj od prawdziwej skóry. Jeśli chodzi o trwałość, to naprawdę zależy od jakości materiału. Tani skaj z rynku wtórnego to złom. Ale wysokiej jakości skaj może z łatwością przetrwać i przewyższyć prawdziwą skórę.
Nie w mojej opinii. Skórzane siedzenia w moim '12 Touring L i moim '17 Hyundai wyglądają jak nowe w salonie. Podobnie było ze skórzanymi siedzeniami w moich poprzednich pojazdach od Chryslera (w tamtym czasie) i innych marek w momencie sprzedaży/wymiany. Nigdy nie widziałem, żeby siedzenia OEM "skaj" (winyl) tak dobrze się trzymały. Również - zanim kupię nowy pojazd, staram się przyjrzeć używanym egzemplarzom tego samego modelu, aby zorientować się, jak sprawy wyglądają z biegiem czasu. Pomijając oczywiste "urazy", skórzane siedzenia wyglądają lepiej, porównując pojazdy o podobnym wieku/przebiegu. Być może najlepszym porównaniem są 7-10-letnie modele BMW lub Benzów z niższej półki, które były dostępne ze skajem lub prawdziwą skórą. Te ostatnie zachowały lepszy kształt (ponownie dla podobnego wieku/przebiegu). Nawet Toyota, która mocno promuje swój Softex, używa nad nim skóry w swoich wyższych wersjach/modelach. A w innej branży - prawie każdy producent mebli twierdzi, że ich skórzana tapicerka jest trwalsza niż ich produkty ze skaju.

Czy skaj Stellantis z 2023 roku przełamie to doświadczenie i przetrwa prawdziwą skórę? Nie zaryzykuję 43 000+ dolarów moich ciężko zarobionych $$$ żeby się o tym przekonać.

#6 ·
Większość skórzanej tapicerki w moim Dodge Grand Caravan LE z 1991 roku dobrze się trzyma. Oparcia siedzeń wciąż wyglądają jak nowe. Na poduszkach siedzeń widać drobne pęknięcia, ale brak rozdarć i dziur. Co kilka lat traktuję skórę preparatem Lanum. Musiałem wymienić podsufitkę około 7 lat temu. Zrobiłem to sam w około dwie godziny za około 100 dolarów. Lokalni tapicerzy samochodowi chcieli 1000 dolarów lub więcej.

#7 ·
Cieszę się, że mogłem kupić nowego Pacifica Touring L AWD (Loaded) z 2022 roku 13.12.22 i nie czekałem na model 2023 Pacifica Touring L AWD. Okrojony model 2023 Pacifica Touring L nie zawiera bagażnika dachowego (tylko Road Tripper), zestawu naprawczego opon Mopar ani HomeLink, które są standardem w modelu 2022 Pacifica Touring L. Ponadto grubość izolacji dźwiękochłonnej w modelu 2023 Pacifica (wszystkie wersje GAS i Hybrid) została zmniejszona do połowy grubości wszystkich poprzednich roczników modelu Pacifica.

#8 ·
Największym powodem okrojenia wyposażenia Pacifica 2023 są bezpośrednio światowe niedobory części w przemyśle motoryzacyjnym po Covid, które rozpoczęły się pod koniec 2021 roku i do dziś nie zostały jeszcze zlikwidowane.

• Like
Reactions: JohnnyO
#9 ·
Aby dodać jeszcze kilka:

1. Usunięto 3. szyberdach.
2. Usunięto przycisk zasilania dla stow & go, więc teraz fotel pasażera jest w pełni manualny, przycisk u podstawy słupka B zniknął.
3. Brak elektrycznie składanych lusterek. Usunięto.
4. Uszczelki pod maską do błotników zniknęły.
5. Czujniki kopnięcia pod drzwiami przesuwnymi, ktoś powiedział, że zostały usunięte.
6. Izolacja natryskowa na wannach, gdzie składane są siedzenia, została prawie całkowicie usunięta.

Wiele z tych powodów skłoniło mnie do ponownego przyjrzenia się Gen 6.1 (17-20) i znalazłem piękny, limitowany egzemplarz, który kupię dzisiaj.

#10 ·
Czy ktoś jeszcze zauważył dekompozycję Pacificas na rok 23? Podczas gdy podstawowe ceny katalogowe niewiele się zmieniły, nastąpiły pewne istotne zmiany w funkcjach. Siedzenia Touring L zostały obniżone z poziomu skórzanych do "skórzanych", co dla mnie wygląda i sprawia wrażenie taniego w porównaniu z prawdziwą skórą z 22 roku. Nie wygląda na to, żeby miało się dobrze trzymać. (przy regularnej pielęgnacji skóra w moim TC z 12 roku wciąż wygląda prawie jak nowa). Skóra jest teraz ograniczona do wykończeń Limited i Pinnacle za ponad 50 tys. dolarów. Standardowe funkcje dla wykończenia Limited zostały pozbawione elektrycznego trzeciego siedzenia i wspaniałego zestawu stereo Harman/Karden (teraz część pakietu opcji teatralnych $$), a Safety Sphere jest teraz również opcjonalne. Mógłbym tak dalej, ale rozumiecie ideę.

Rozumiem, że nastąpiła inflacja, ale historycznie zawartość funkcji generalnie rozszerzała się głęboko w cyklu generacyjnym modelu (zarówno w celu utrzymania zainteresowania konsumentów, JAK RÓWNIEŻ dlatego, że producent samochodów odzyskał początkową inwestycję w projekt/narzędzia dla tej generacji). Tak było w przypadku 300, ale niestety Stellantis wydaje się, że zrobił coś odwrotnego z Pacificą (obecnie w 7. roku modelowym). Ponieważ konkurenci wydają się nie angażować w tę dekompozycję na rok 23, nie widzę tego jako pozytywu dla przyszłych wyników sprzedaży Pacifica.
Kupiliśmy Pinnacle z 2023 roku w lipcu 23 roku. Zapłaciliśmy za niego za dużo, ale to mój problem. Po przejechaniu 20 tys. mil zauważyłem wahanie w przyspieszaniu i zwalnianiu pedału gazu, stuknięcie jakby coś się ślizgało. Zabrałem go do mojego dealera i powiedzieli, że to luźna prawa oś. Wymienili ją, ale problem nadal występuje. Technik powiedział mi, że jest to nieodłączne dla mechanizmu różnicowego. Brak naprawy. Czy ktoś tam zauważył ten problem. Naciśnij pedał gazu i stuk, puść stuk. Mówią mi, że nie można tego naprawić.

#12 ·
Dziwne zmiany w Pacifica trwają znacznie dłużej niż '23. Na '25 pełne Stow-n-Go (w tym 2. rząd) wygląda na ograniczone do niższych poziomów wyposażenia bez grupy teatralnej. A wykończenie Limited zawiera teraz (wcześniej opcjonalne) elementy pakietu S. Nie widzę, jak ograniczanie wyboru klienta jest czymś innym niż niekorzystna przewaga konkurencyjna dla Stellantis.

#13 ·
Czy ktoś jeszcze zauważył zmniejszenie zawartości Pacificas na rok '23? Podczas gdy podstawowe ceny detaliczne (MSRP) niewiele się zmieniły, nastąpiły pewne istotne zmiany w funkcjach. Siedzenia Touring L zostały obniżone z prawdziwej skóry do "skóry ekologicznej", która moim zdaniem wygląda i sprawia wrażenie taniej w porównaniu z prawdziwą skórą z '22 roku. Nie wygląda na to, żeby miały się dobrze trzymać. (Przy regularnej pielęgnacji skóra w moim '12 TC wciąż wygląda prawie jak nowa). Skóra jest teraz ograniczona do wersji $50+k Limited i Pinnacle. Standardowe funkcje dla wersji Limited zostały pozbawione elektrycznego 3. siedzenia i wspaniałego zestawu stereo Harman/Karden (teraz część pakietu opcji $$ theater), a Safety Sphere jest teraz również opcjonalny. Mógłbym tak dalej, ale rozumiecie ideę.

Rozumiem, że nastąpiła inflacja, ale historycznie zawartość funkcji generalnie rozszerzała się głęboko w cyklu generacyjnym modelu (zarówno w celu utrzymania zainteresowania konsumentów, JAK I dlatego, że producent samochodów odzyskał początkową inwestycję w projekt/narzędzia dla tej generacji). Tak było w przypadku 300, ale niestety Stellantis wydaje się robić coś odwrotnego z Pacificą (obecnie w 7. roku modelowym). Ponieważ konkurenci wydają się nie angażować w to zmniejszanie zawartości na rok '23, nie widzę tego jako pozytywnego dla przyszłych wyników sprzedaży Pacifici.
Czy zauważyliście zmiany w tylnych światłach, usunięcie świateł dla wewnętrznych części górnych tylnych świateł na tylnej klapie? Wszystkie świeciły w '21 i '22, a także w '24 i teraz w '25, ale '22 rzekomo miały "problemy z łańcuchem dostaw" podczas pandemii.

Po około półtora roku posiadania mojego 2023 Touring L i narzekaniu do siebie za każdym razem, gdy widzę kolejną Pacificę ze wszystkimi działającymi tylnymi światłami, po prostu nie mogłem tego dłużej znieść i postanowiłem spróbować czegoś. Te dwa niezapalane fragmenty po prostu musiały zostać wymienione!

Poszedłem do innego dealera niż ten, u którego kupiłem vana (i nigdy więcej nie wrócę do tego dealera, w żadnym momencie i z żadnego powodu), poszedłem do innego dealera, który jest faktycznie bliżej mojego domu i o którego istnieniu nawet nie wiedziałem.

Wjechałem i wszedłem do wejścia serwisowego z moim vanem. Poszedłem do biura i zacząłem rozmawiać z jednym z pracowników serwisu i powiedziałem jednemu z nich, że właśnie zauważyłem, że tylne światła na tylnej klapie nie działają i że nie jestem pewien, czy kiedykolwiek działały, ponieważ jestem jedynym kierowcą, nie jeżdżę zbyt wiele po zmroku i zapytałem ich, czy mogą to naprawić i sprawić, żeby światła działały. Przyszedł ze mną do garażu, włączyłem światła i pokazałem mu dwa fragmenty, które nie działały.

Spodziewałem się, że powie mi, że nie działają w Pacificach z 2023 roku, ale powiedziałem mu, że w mojej podjednostce są jeszcze 3 inne Pacifici i że jedna jest rok lub dwa starsza niż moja, a druga rok nowsza, i chociaż nie znałem właściciela trzeciego vana ani jego roku produkcji, wszystkie tylne światła działały we wszystkich z nich.

Spojrzał na to i powiedział: "Naprawimy to dla ciebie!". Powiedziałem mu, że zakładam, że będzie to objęte gwarancją i że nie będę musiał za to płacić. Powiedział: "Nie ma problemu. Zamówię części i którego dnia w przyszłym tygodniu chcesz go przywieźć?" Byłem zaskoczony i spodziewałem się, że spojrzą na numer VIN i powiedzą, że nie ma ich w tym roku modelowym, ale wróciliśmy do biura, zadzwonił do działu części, a potem poszedł tam. Wrócił i powiedział, że części są już zamówione i powinny być w magazynie w ciągu kilku dni.

Umówiłem się na wizytę i dzisiaj, tego ranka, wjechałem do dealera i wciągnąłem vana do biura serwisu, a on zapytał, czy mam go zostawić, czy poczekać, ponieważ naprawa zajmie tylko około półtorej godziny.

W niecałe dwie godziny wszedł do poczekalni serwisu, gdzie czytałem wiadomości na tablecie, i powiedział, że wszystko jest gotowe i wszystko działa.

Wróciliśmy do garażu, a on włączył światła i wszystkie się zaświeciły. Powiedziałem, że jest to teraz w pełni objęte gwarancją, prawda? Powiedział, że nic mnie to nie kosztuje i kazał mi podpisać papiery, a on zapytał, czy dam mu dobrą recenzję, kiedy dostanę ich ankietę, którą wyślą za kilka dni. Powiedziałem mu, że oczywiście to zrobię, i wyszedłem i byłem w drodze do domu ze wszystkim, co teraz działa, bez konieczności płacenia za to.

Więc...., wszyscy właściciele 2023 roku, którzy mają ten sam problem, sugeruję, abyście spróbowali powtórzyć to, co zrobiłem, i zobaczyli, czy to dla was zadziała.

#14 ·
Odebraliśmy dzisiaj naszego nowego Pacifica 2023 z Enterprise. Ukochany model mojej żony z 2020 roku został zniszczony kilka tygodni temu, kiedy ktoś przejechał na czerwonym świetle i uderzył w niego z prawej strony z tyłu. Uszkodzony tylny panel, ale koło miało poważny negatywny kąt pochylenia w stylu ricer, co nie tylko wygięło zawieszenie, ale także podłogę, dlatego został uznany za całkowitą stratę. Ten sam model, ten sam kolor (czerwony), sąsiedzi mogą nawet nie zauważyć, że mamy nowy.

Jak dotąd podoba jej się dodatkowa przestrzeń do przechowywania w konsoli, automatyczne przyciski do drzwi na zewnętrznych klamkach, przyciski w tylnych ościeżnicach drzwi, aby przesunąć przednie siedzenia do przodu, aby można było złożyć siedzenia drugiego rzędu, oraz elementy sterowania na ekranie, ale żadne z nas nie jest zadowolone z zamiany koła zapasowego na pompkę powietrza.