Czy ktoś jeszcze zauważył zmniejszenie zawartości Pacificas na rok '23? Podczas gdy podstawowe ceny detaliczne (MSRP) niewiele się zmieniły, nastąpiły pewne istotne zmiany w funkcjach. Siedzenia Touring L zostały obniżone z prawdziwej skóry do "skóry ekologicznej", która moim zdaniem wygląda i sprawia wrażenie taniej w porównaniu z prawdziwą skórą z '22 roku. Nie wygląda na to, żeby miały się dobrze trzymać. (Przy regularnej pielęgnacji skóra w moim '12 TC wciąż wygląda prawie jak nowa). Skóra jest teraz ograniczona do wersji $50+k Limited i Pinnacle. Standardowe funkcje dla wersji Limited zostały pozbawione elektrycznego 3. siedzenia i wspaniałego zestawu stereo Harman/Karden (teraz część pakietu opcji $$ theater), a Safety Sphere jest teraz również opcjonalny. Mógłbym tak dalej, ale rozumiecie ideę.
Rozumiem, że nastąpiła inflacja, ale historycznie zawartość funkcji generalnie rozszerzała się głęboko w cyklu generacyjnym modelu (zarówno w celu utrzymania zainteresowania konsumentów, JAK I dlatego, że producent samochodów odzyskał początkową inwestycję w projekt/narzędzia dla tej generacji). Tak było w przypadku 300, ale niestety Stellantis wydaje się robić coś odwrotnego z Pacificą (obecnie w 7. roku modelowym). Ponieważ konkurenci wydają się nie angażować w to zmniejszanie zawartości na rok '23, nie widzę tego jako pozytywnego dla przyszłych wyników sprzedaży Pacifici.
Czy zauważyliście zmiany w tylnych światłach, usunięcie świateł dla wewnętrznych części górnych tylnych świateł na tylnej klapie? Wszystkie świeciły w '21 i '22, a także w '24 i teraz w '25, ale '22 rzekomo miały "problemy z łańcuchem dostaw" podczas pandemii.
Po około półtora roku posiadania mojego 2023 Touring L i narzekaniu do siebie za każdym razem, gdy widzę kolejną Pacificę ze wszystkimi działającymi tylnymi światłami, po prostu nie mogłem tego dłużej znieść i postanowiłem spróbować czegoś. Te dwa niezapalane fragmenty po prostu musiały zostać wymienione!
Poszedłem do innego dealera niż ten, u którego kupiłem vana (i nigdy więcej nie wrócę do tego dealera, w żadnym momencie i z żadnego powodu), poszedłem do innego dealera, który jest faktycznie bliżej mojego domu i o którego istnieniu nawet nie wiedziałem.
Wjechałem i wszedłem do wejścia serwisowego z moim vanem. Poszedłem do biura i zacząłem rozmawiać z jednym z pracowników serwisu i powiedziałem jednemu z nich, że właśnie zauważyłem, że tylne światła na tylnej klapie nie działają i że nie jestem pewien, czy kiedykolwiek działały, ponieważ jestem jedynym kierowcą, nie jeżdżę zbyt wiele po zmroku i zapytałem ich, czy mogą to naprawić i sprawić, żeby światła działały. Przyszedł ze mną do garażu, włączyłem światła i pokazałem mu dwa fragmenty, które nie działały.
Spodziewałem się, że powie mi, że nie działają w Pacificach z 2023 roku, ale powiedziałem mu, że w mojej podjednostce są jeszcze 3 inne Pacifici i że jedna jest rok lub dwa starsza niż moja, a druga rok nowsza, i chociaż nie znałem właściciela trzeciego vana ani jego roku produkcji, wszystkie tylne światła działały we wszystkich z nich.
Spojrzał na to i powiedział: "Naprawimy to dla ciebie!". Powiedziałem mu, że zakładam, że będzie to objęte gwarancją i że nie będę musiał za to płacić. Powiedział: "Nie ma problemu. Zamówię części i którego dnia w przyszłym tygodniu chcesz go przywieźć?" Byłem zaskoczony i spodziewałem się, że spojrzą na numer VIN i powiedzą, że nie ma ich w tym roku modelowym, ale wróciliśmy do biura, zadzwonił do działu części, a potem poszedł tam. Wrócił i powiedział, że części są już zamówione i powinny być w magazynie w ciągu kilku dni.
Umówiłem się na wizytę i dzisiaj, tego ranka, wjechałem do dealera i wciągnąłem vana do biura serwisu, a on zapytał, czy mam go zostawić, czy poczekać, ponieważ naprawa zajmie tylko około półtorej godziny.
W niecałe dwie godziny wszedł do poczekalni serwisu, gdzie czytałem wiadomości na tablecie, i powiedział, że wszystko jest gotowe i wszystko działa.
Wróciliśmy do garażu, a on włączył światła i wszystkie się zaświeciły. Powiedziałem, że jest to teraz w pełni objęte gwarancją, prawda? Powiedział, że nic mnie to nie kosztuje i kazał mi podpisać papiery, a on zapytał, czy dam mu dobrą recenzję, kiedy dostanę ich ankietę, którą wyślą za kilka dni. Powiedziałem mu, że oczywiście to zrobię, i wyszedłem i byłem w drodze do domu ze wszystkim, co teraz działa, bez konieczności płacenia za to.
Więc...., wszyscy właściciele 2023 roku, którzy mają ten sam problem, sugeruję, abyście spróbowali powtórzyć to, co zrobiłem, i zobaczyli, czy to dla was zadziała.