The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Bicie martwego konia - Pytanie dotyczące sprężyny zegarowej

6.4K views 10 replies 6 participants last post by  Vindieselradio  
#1 ·
2008 Town and Country, 100 tys. mil. Sprężyna zegarowa się zepsuła. Typowe objawy, w tym kontrolki ESP, BAS, ABS i kontroli trakcji, zaświeciły się i zacząłem mieć sporadyczne problemy z hamulcami, w tym głośne, fantomowe dźwięki, które pojawiały się i znikały bez powodu, a także problemy z działaniem hamulców. Wymieniłem sprężynę zegarową bez problemów podczas demontażu uszkodzonego urządzenia lub instalacji nowego urządzenia. Wszystko było dość proste. Teraz samochód jeździ idealnie i hamulce działają jak należy, ale nie mogę wyłączyć kontrolek ESP, BAS i ABS. Czy coś pomijam? Uważam, że poprawnie zdiagnozowałem i naprawiłem problem, ale po naprawie kontrolki kilka razy się włączały i wyłączały, a teraz świecą cały czas. Wszelka pomoc/rada byłaby bardzo mile widziana.

#8 ·
Sprężyna zegarowa zawiera również czujnik kąta skrętu kierownicy (SAS), czy wykonałeś procedurę kalibracji SAS:

PONOWNE PODŁĄCZENIE AKUMULATORA

Jeśli pojazd jest wyposażony w ESP, po ponownym podłączeniu akumulatora czujnik kąta skrętu kierownicy (SAS) w sprężynie zegarowej musi zostać skalibrowany. Kalibracja SAS jest wymagana za każdym razem, gdy akumulator lub element ABS (ESP) został odłączony na dowolny czas. Jeśli czujnik SAS nie zostanie skalibrowany po ponownym podłączeniu akumulatora, kontrolka ESP/BAS zaświeci się po pięciu cyklach zapłonu, wskazując potrzebę kalibracji.

Aby skalibrować, wykonaj następujące czynności:

1. Uruchom silnik.

2. Wyśrodkuj kierownicę.

3. Obróć kierownicę całkowicie w lewo, aż do wewnętrznego ogranicznika w przekładni kierowniczej, a następnie obróć kierownicę całkowicie w prawo, aż do przeciwnego wewnętrznego ogranicznika w przekładni kierowniczej.

4. Wyśrodkuj kierownicę.

5. Zatrzymuj silnik.

• Like
Reactions: LEVY
#9 ·
Czy uruchomiłeś na tym czytnik kodów?

Te same kontrolki (2008 T&C) zapalały się na kilka miesięcy, a następnie gasły przez cały rok przez ostatnie 3 lata, a czytniki kodów w warsztacie samochodowym (kiedy kontrolki są włączone) zawsze pokazują kod, który mówi, że mój moduł ABS jest uszkodzony i wymaga wymiany. Żadnych czujników kół, tylko moduł!
Co powoduje, że moje kontrolki ponownie gasną, nie robiąc nic? Nie jestem pewien, ALE ostatnie kilka razy, kiedy zgasły, było wtedy, gdy stał na zewnątrz w naprawdę zimnych warunkach (jak 10 stopni F) przez kilka godzin, a następnie kontrolki zgasły i ABS znowu działał. Nie jestem pewien, czy coś się blokuje w module, a zamrożenie powoduje jego poluzowanie, czy co się dzieje.

Najwyraźniej usunięcie modułu może być prawdziwym bólem głowy, a dealer musi zaprogramować nowy moduł, więc wahałem się, żeby się tym zająć.