The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner
61 - 80 of 187 Posts
Discussion starter · #61 ·
Rzadko zdarza mi się, żeby paczki były kierowane przez Memphis. Nawet te z Chin i Japonii. Zdziwiło mnie, że ta trafiła do Macon, a nie do Atlanty. W końcu wraca do GA po 3 przystankach na Florydzie. Powinienem ją mieć dzisiaj. Ogratuję ją dziś wieczorem i zainstaluję w ten weekend.

• Like
Reactions: Jeepman
Mieszkanie blisko centrum dystrybucji Fedex tak naprawdę niewiele pomaga.

Przesyłki zwykle tylko "dotykają" centrum i odjeżdżają.

Mója córka znalazła mały trik, aby jej paczki z Amazonu były dostarczane tego samego dnia, w którym je zamawia. Spróbowałem i naprawdę działa, jeśli mieszkasz w dużym mieście, w przeciwnym razie otrzymasz je dzień później. Również bez dodatkowych opłat.
Sekret handlowy?

Rzadko zdarza mi się, żeby paczki były kierowane przez Memphis. Nawet te z Chin i Japonii. Zaskoczyło mnie, że ta trafiła do Macon, a nie do Atlanty. W końcu wraca do GA po 3 przystankach na Florydzie. Powinienem ją mieć dzisiaj. Dzisiaj wieczorem ją odgratuję i zainstaluję w ten weekend.
Czy zamierzasz najpierw ją pomalować? A może dodać wstążkę z kokardą? :)

Discussion starter · #64 ·
Gdyby to była stal, mogłaby zostać pomalowana, ale aluminium nie rdzewieje, więc wchodzi nago. Może to zająć więcej niż tylko dzisiejszy wieczór, żeby to odgratować. Kiedy zakładam części do własnych samochodów, zawsze wygładzam nadwozie i pozbywam się wszelkich poszarpanych krawędzi, które nie służą żadnemu celowi. Nie lubię być gryziony przez samochody, zwłaszcza przez własne. Odlew na tym jest w niektórych miejscach dość szorstki i jest 7 szwów odlewniczych z 18 wypustkami, które wystają około 0,5 mm, niektóre z tych wypustek mają ponad cal długości. Również wejście węża nagrzewnicy jest nieco ostre na wewnętrznej krawędzi, co może być problemem tylko podczas instalacji i demontażu, ale nie zamierzam ryzykować. Żeby dać ci pojęcie o tym, jak dokładny jestem w przygotowaniach przed instalacją, kiedy robiłem metalowy crossover płynu chłodzącego, samo odgratowywanie zajęło około 3 godzin.

Miałem zbiornik wspomagania kierownicy Dorman do modelu 2002 DGC, który miał ostre krawędzie w miejscu, gdzie wchodził wąż wlotowy. Jednostka Mopar była gładka. To zniechęciło mnie do Dormana na jakiś czas.

Discussion starter · #67 ·
Pamiętaj, że mój metalowy crossover płynu chłodzącego to fabryczny Mopar z Wranglera. :p Miał kilka bardzo ostrych narożników, ale teraz trudno byłoby się na nim celowo zaciąć.

Jeśli części Dorman byłyby tak wypolerowane jak części Mopar, miałyby cenę Mopar.

• Like
Reactions: UN4GTBL and Jeepman
Pamiętaj, mój metalowy crossover płynu chłodzącego to fabryczny Mopar z Wranglera. :p Miał kilka bardzo ostrych narożników, ale teraz trudno byłoby się na nim celowo zaciąć.

Jeśli części Dorman byłyby tak wypolerowane jak części Mopar, miałyby cenę Mopar.
Mówisz o kontroli jakości przez Klienta. :)
Zraniona dłoń może prowadzić do zatrucia krwi, może prowadzić do hospitalizacji, może prowadzić do śmierci. Po prostu mówię. Nawiasem mówiąc, kupuję produkty Dorman, ale jestem gotów do wykończenia.

• Like
Reactions: UN4GTBL
Tak, na płyn chłodniczy. Jeśli chodzi o olej, powinieneś usunąć filtr, aby jak najwięcej spłynęło z powrotem do miski olejowej. Nie dostaniesz wszystkiego z obu, ale możesz zmniejszyć rozmiar bałaganu, który będziesz musiał posprzątać i ewentualnie uniknąć konieczności wymiany oleju.
Czy masz prawdopodobne oszacowanie, ile płynu chłodniczego powinienem spuścić, aby znaleźć się poniżej poziomu obudowy filtra oleju?

A tak przy okazji, instrukcja obsługi mówi, że pojemność układu chłodzenia wynosi 13,4 kwarty plus 2,9 kwarty dla tylnej nagrzewnicy. To w sumie 16,3 kwarty.

Chyba wszystkie te vany mają tylne nagrzewnice? Mam elementy sterowania tylnym ogrzewaniem.

Dzięki za pomoc z góry.

Discussion starter · #70 ·
Właśnie otwieram spust chłodnicy i zbieram płyn do czystej miski, aby go ponownie wykorzystać. Pozwalam mu lecieć, aż zwolni. Nie jestem pewien, ile to jest, może 2 galony. Myślę, że można to zrobić, wyjmując mniej, ale po prostu prościej jest zrobić pełny spust. Ze względu na przebieg układu chłodzenia, dużo zostaje nawet po tym, jak chłodnica przestaje kapać, jak cały tylny obwód nagrzewnicy.

• Like
Reactions: 2015TCDriver2
Wczoraj wymieniłem obudowę filtra oleju. Zajęło mi to około 4-5 godzin, wliczając w to małą przeszkodę. Nie mogłem wyjąć 2 czujników z fabrycznej plastikowej części. Nie mam imadła i użycie dwóch 12-calowych kluczy nie dało wystarczającej dźwigni. Zabrałem część do lokalnego warsztatu samochodowego, a ich mechanik użył klucza udarowego i łatwo je wyjął. Trochę to przemyślałem i miałem nadzieję, że uderzenie nie uszkodzi czujników wibracjami. Przy ponownym montażu wszystkich części wydawało się, że nowa część z odlewanego aluminium jest szersza i początkowo nie pasowała łatwo między głowicami. Trochę poruszyłem częścią i w końcu wpadła na swoje miejsce. Uzupełniłem płyn chłodniczy, uruchomiłem i czujniki działają dobrze. Pojechałem na jazdę próbną. Ciśnienie oleju na zimno wynosiło 70-80 psi, a następnie spadło do około 40 psi po rozgrzaniu. Cieszę się, że wyświetlacz EVIC ma to dostępne do monitorowania. Będę uważnie obserwował to przez kilka następnych dni i będę również obserwował poziom płynu chłodniczego.

Cieszę się, że mam tę problematyczną plastikową obudowę z mojego przedziału silnika. Mechanik w warsztacie wspomniał, że wymieniają je cały czas i to nie tylko w modelach Chryslera, ponieważ inni producenci poszli tą samą drogą i używali plastiku. Zapytał, czy mój już przecieka i powiedziałem mu, że robię to zapobiegawczo.

Będę tu śledził, jeśli napotkam jakieś problemy.

Druga awaria mojej standardowej chłodnicy oleju. Wyskoczył mi koniec, wymieniłem go na część Dormana. Ładna, prosta naprawa za 20 dolarów. Podczas ostatniej wymiany oleju cała środkowa rura się poluzowała. Zgodnie z oczekiwaniami nie udało mi się ponownie osadzić środkowej rury w otworze. Złożyłem ją jednak ponownie, czekając na części.

Nie trzeba dodawać, że potrzebuję tej naprawy w moim 2013 roku. Miałem nadzieję, że ktoś będzie mógł wyjaśnić mi kilka kwestii. Z tego, co rozumiem, stos chłodnicy z 2013 roku nie pasuje do części Dormana. Zamówiłem część Mopar do '15, aby dostać nową chłodnicę i czujniki.

To jest moje pytanie. Uszczelki, które są potrzebne do uszczelnienia stosu chłodnicy Mopar do aluminiowego korpusu Dormana, będą nowe, ale zostaną ściśnięte. Czy mogę ponownie użyć tych uszczelek, czy muszę kupić zestaw nowych uszczelnień korpusu chłodnicy oleju?

Kiedy już to rozbiorę, zamierzam również wymienić świece zapłonowe (103K).

Uważajcie na siebie.

(Jeszcze jedna ciekawostka, jeśli ktoś wie. Nie zamierzam jeździć vanem, dopóki go nie naprawię. Ale z luźną środkową rurą, czy to oznacza, że olej jest niefiltrowany, czy że nie mam obejścia na wypadek zatkania filtra?)

To jest moje pytanie. Uszczelki, które są potrzebne do uszczelnienia stosu chłodnicy Mopar do aluminiowego korpusu Dorman, będą nowe, ale zostaną ściśnięte. Czy mogę ponownie użyć tych uszczelek, czy muszę zdobyć zestaw nowych uszczelnień korpusu chłodnicy oleju?
Dorman # 926876 jest dostarczany z uszczelkami do góry i dołu nowego odlewu aluminiowego. Zapewniają również nowe uszczelki do górnych i dolnych kolektorów dolotowych. Powinieneś być w porządku.

Discussion starter · #74 ·
Jeśli brakuje rury, ZAWSZE masz obejście, co nie jest dobre. Masz rację, żeby tak nie jeździć.

Część Dorman jest dostarczana ze wszystkimi uszczelkami, nawet z kompletnym zestawem wlotowym. Pamiętaj, że po wymianie numer filtra ulega zmianie, więc poinformuj swojego mechanika, jeśli nie zmieniasz oleju samodzielnie. Taniej byłoby kupić blok chłodnicy, filtr, pokrywę i czujniki osobno, a nie jako kompletny zestaw.

Discussion starter · #77 ·
Z pewnością taniej byłoby kupić blok chłodnicy, filtr, korek i czujniki osobno, ale nie mogłem znaleźć bloku chłodnicy oleju osobno. Może pomóc innym, jeśli powiesz, gdzie można go zdobyć.
Rockauto miał wszystkie części w magazynie, kiedy zamawiałem swoje. Ale ja już miałem jeden z nowszych modeli, więc go nie potrzebowałem.

Oto dwa linki:
Chłodnica oleju z Rock Auto. 72,99 $
Pokrywa filtra oleju. (Użyłem starej, bez problemów. Użyłem również obu istniejących czujników.)

Obudowa filtra, pokrywa filtra, chłodnica oleju/Rad, ciśnienie oleju i czujnik temperatury płynu chłodzącego).

Wszystkie potrzebne części wydają się być dostępne w Rock Auto na dzień dzisiejszy.

Gdyby ktoś się zastanawiał, śruby mocujące chłodnicę w stylu płytowym do plastikowej obudowy wymagały do usunięcia klucza imbusowego 4 mm. I wbrew temu, co czytałem, przynajmniej w mojej chłodnicy, czujnik ciśnienia oleju wymagał klucza 24 mm do usunięcia. Jak to zawsze bywa przy tego rodzaju pracy, twoje doświadczenia mogą się różnić.

Discussion starter · #80 ·
Hmm... U mnie to był bit torx. 24 mm może być odpowiednie dla czujnika. Wiem, że jest większy niż się wydaje.

61 - 80 of 187 Posts