The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Jak przewód paliwowy łączy się z listwą paliwową?

30K views 15 replies 8 participants last post by  Bobby straley  
#1 ·
Mam '96 3.8L Caravan LE.

Gumowa linia paliwowa, która łączy się z szyną paliwową po lewej stronie silnika, nagle zaczęła przeciekać podczas jazdy do domu. Benzyna rozpryskiwała się wszędzie. To tylko około 15-centymetrowy odcinek elastycznego przewodu, który łączy się na dole (w pobliżu paska wieloklinowego) z metalową linią dochodzącą ze zbiornika, a u góry z szyną paliwową, która znajduje się na górze silnika.

Problem polega na tym, że nie widzę niczego, co można by odkręcić, aby wyjąć przewód z szyny paliwowej, tylko złącze zaciskane. Nie chcę go mocno dokręcać i uszkodzić szyny.

Jak zdjąć ten przewód? :blink:

#3 ·
Ta opaska zaciskowa to zazwyczaj cienki kawałek metalu zaciśnięty wokół węża i utrzymuje wąż na rurze szyny paliwowej. Aby zdjąć wąż, trzeba zniszczyć opaskę. Nie martw się jednak, ponieważ rura szyny ma na końcu rozszerzenie, a przewód paliwowy (lub nowy przewód paliwowy) można ponownie przymocować do rury za pomocą zacisków przewodu paliwowego. Nie standardowe zaciski! Zaciski przewodów paliwowych są przeznaczone do wysokiego ciśnienia, jakie będzie panować w tym przypadku, i zapewniają lepsze, bezpieczniejsze połączenie.

#4 ·
Dzięki. To jest w pewnym sensie zachęcające, jak sądzę. Przynajmniej specjalne narzędzie do zaciskania nie jest potrzebne. Prawda?

Czy to samo dotyczy drugiego końca na dole w pobliżu paska wieloklinowego? Wygląda to jak mocowanie podobne do nakrętki, ale z zaokrąglonymi bokami. Nie jest oczywiste, że ma na nim spoczywać klucz. Znowu martwię się o moment obrotowy małej metalowej rurki dochodzącej ze zbiornika.

To forum jest wspaniałe, dziękuję za pomoc.

#7 ·
Drugi koniec zwykle używał jakiegoś rodzaju klipsa blokującego. Koniec szyny jest przeznaczony do zacisków. Jeśli furgonetki używają stylu klipsów, które widziałem w innych pojazdach, tam również nie będą potrzebne żadne specjalne narzędzia.

#8 ·
Dzięki. Odciąłem kołnierz na górnym końcu. Na dolnym końcu był kołnierz, tak jak na górnym, a pod nim klips (wygląda jak złącze, szersze niż linia, ale bez faset do wzięcia klucza, ale okrągły), który obraca się na metalowej linii paliwowej dochodzącej ze zbiornika, ale nie odkręca się. Odciąłem kołnierz, który był przymocowany do tego klipsa i usunąłem wąż.

Ale jak działa ten klips? Jeśli obraca się swobodnie na przewodzie paliwowym ze zbiornika, to jak to się dzieje, że nie przecieka? Jaki jest jego cel? Może po to, aby umożliwić małe obroty gumowej części przewodu paliwowego od wibracji, uderzając w niego podczas pracy nad innymi częściami itp.?

Czy muszę o czymś wiedzieć w związku z tym klipsem, czy po prostu przymocować do niego nowy gumowy przewód paliwowy za pomocą zacisku do przewodu paliwowego, tak jak zamierzam zrobić na górnym końcu do szyny paliwowej?

Z góry dziękuję. To forum jest świetne.

#9 ·
Jeśli właśnie odciąłeś to połączenie zaciskowe, po prostu zacisnąłbym nowy wąż na obu końcach i monitorował go przez jakiś czas pod kątem sączenia i wycieków. Wytrzymałe zaciski do przewodów paliwowych są więcej niż w stanie utrzymać 50-55 psi generowanych przez system.

#10 ·
Nie przyglądałem się mojemu 3.8L, ale dolne złącze paliwa, które opisujesz, brzmi jak "szybkozłącze" 5/16". Widziałem, jak w jednym miejscu nazywano je "złączką Bundy". Obrotowy kołnierz służy do zwalniania. Wciskasz go w kierunku złączki, aby wypchnąć palce blokujące, a następnie możesz poruszać wężem i go zdjąć. Ma uszczelkę typu O-ring w złączce. Zobaczysz okrągły stopień na metalowej rurce, za który chwytają palce złącza. Widzisz je na wielu filtrach paliwa EFI. Kołnierz zwalniający jest zwykle wykonany z tworzywa sztucznego i często się rozpada. Możesz kupić narzędzia zwalniające w sklepach z częściami samochodowymi lub w Harbor Freight za niewielkie pieniądze. Niektóre są dostarczane na breloczku do kluczy, jak klucze imbusowe. Kiedy po raz pierwszy się pojawiły, nie miały nawet kołnierza zwalniającego, więc wymagane było narzędzie. Mądre jest noszenie taniego narzędzia w bagażniku do napraw w drodze.

Górne zaciskanie, które odciąłeś, brzmi jak Coll-O-Crimp (nazwa marki). Widzisz je na wężach klimatyzacji, przewodach paliwowych, a nawet wężach nagrzewnicy. Zacisk jest czasami oddzielną częścią, zwaną "ferrulą". Zacisk wykonuje się za pomocą specjalnego narzędzia (~ 150 $ do użytku domowego). W moim Voyagerze z 96 roku byłem zdezorientowany i myślałem, że potrzebuję całego zespołu metalowo-gumowego węża nagrzewnicy, ale nie mogłem go znaleźć na liście części. W końcu odkryłem, że mogę po prostu odciąć zaciskaną tuleję i wymienić wąż na standardowy wąż nagrzewnicy 5/8" oraz normalną opaskę zaciskową i ponownie użyć metalowej rurki.

Jak mówi Andyg, używaj specjalnych opasek zaciskowych do "wtrysku paliwa", które mają pełną osłonę i oddzielną śrubę zaciskową i nakrętkę, a nie normalny typ śrubowy, który przecina wąż i idzie na bok. Używaj również tylko "węża do wtrysku paliwa", a nie starszego węża paliwowego do gaźnika niskiego ciśnienia. Nie używam tego drugiego nawet w moich samochodach z gaźnikiem, ponieważ nie lubi etanolu. Zaciski będą działać przy ciśnieniu 55 psi MPFI, ale upewnij się, że montujesz na sucho i czysto, aby guma chwyciła rurkę. Po kilku tygodniach guma połączy się z rurką. Mam zestaw Holley TBI w jednym samochodzie i był on dostarczany z filtrem paliwa typu "szybkie połączenie", ale bez pasującej złączki. Powiedziano mi, żebym zacisnął wąż paliwowy na rurce, co zrobiłem. Ten system ma tylko 20 psi, ale trzyma tak mocno, że trzeba później odciąć wąż, aby go wyjąć. Mimo to pewnego dnia ponownie podłączę go z odpowiednią złączką, ponieważ mam teraz ich pudełko (ebay i złomowisko).

#11 ·
Dobre info.

Odciąłem już zacisk na dolnym końcu i usunąłem wąż z szybkozłącza. Teraz górna część szybkozłącza wygląda tak samo jak koniec metalowej rury przy szynie paliwowej, gdzie zostanie przymocowany drugi koniec węża. Ma ten sam okrągły stopień na metalowej rurze. Zastanawiam się, czy wskazane jest po prostu przymocowanie nowego węża do szybkozłącza za pomocą zacisku do przewodu paliwowego i założenie, że O-ring wewnątrz szybkozłącza jest w porządku, mimo że obróciłem go kilka razy podczas odcinania węża?

Cieszę się, że wspomniałeś o użyciu węża do "wtrysku paliwa". Nie sądzę, żebym to miał. Jest napisane "CARB SAE J30/R14/T1". Mam zaciski typu wtrysku paliwa.

#14 ·
Nie zapomnij o plastikowej osłonie ochronnej! Ciepło spod maski nagrzewa i powoduje pękanie odsłoniętego gumowego węża z czasem, i dlatego tylko końce oryginalnego węża pękają. Zobaczysz, że zakryta, chroniona część starego węża nie jest pęknięta, więc to dowód na to, że plastikowe osłony są wymagane.

#15 ·
Nie zapomnij o plastikowej osłonie ochronnej! Ciepło spod maski piecze i pęka odsłonięty gumowy wąż z czasem i dlatego pękają tylko końce oryginalnego węża. Zobaczysz, że zakryta, chroniona część starego węża nie jest pęknięta, więc to dowód na to, że plastikowe osłony są wymagane.
Dobre spostrzeżenie! Założyłem go już bez osłony. Ale zrobię nacięcie w osłonie i nasunę ją na wąż. Masz rację, wyciek w starym wężu nastąpił tuż przy końcu silnika.

#16 ·
Mam '96 3.8L Caravan LE.

Gumowa linia paliwowa, która łączy się z szyną paliwową po lewej stronie silnika, nagle zaczęła przeciekać podczas jazdy do domu. Benzyna rozpryskiwała się wszędzie. To tylko około 6-calowy odcinek elastycznej linii, która łączy się na dole (w pobliżu paska klinowego) z metalową linią dochodzącą ze zbiornika, a u góry z szyną paliwową, która znajduje się na górze silnika.

Problem polega na tym, że nie widzę niczego, co można odkręcić, aby wyjąć przewód z szyny paliwowej, tylko prasowane złącze. Nie chcę go mocno dokręcać i uszkodzić szyny.

Jak zdjąć ten przewód? :blink: