Nie przyglądałem się mojemu 3.8L, ale dolne złącze paliwa, które opisujesz, brzmi jak "szybkozłącze" 5/16". Widziałem, jak w jednym miejscu nazywano je "złączką Bundy". Obrotowy kołnierz służy do zwalniania. Wciskasz go w kierunku złączki, aby wypchnąć palce blokujące, a następnie możesz poruszać wężem i go zdjąć. Ma uszczelkę typu O-ring w złączce. Zobaczysz okrągły stopień na metalowej rurce, za który chwytają palce złącza. Widzisz je na wielu filtrach paliwa EFI. Kołnierz zwalniający jest zwykle wykonany z tworzywa sztucznego i często się rozpada. Możesz kupić narzędzia zwalniające w sklepach z częściami samochodowymi lub w Harbor Freight za niewielkie pieniądze. Niektóre są dostarczane na breloczku do kluczy, jak klucze imbusowe. Kiedy po raz pierwszy się pojawiły, nie miały nawet kołnierza zwalniającego, więc wymagane było narzędzie. Mądre jest noszenie taniego narzędzia w bagażniku do napraw w drodze.
Górne zaciskanie, które odciąłeś, brzmi jak Coll-O-Crimp (nazwa marki). Widzisz je na wężach klimatyzacji, przewodach paliwowych, a nawet wężach nagrzewnicy. Zacisk jest czasami oddzielną częścią, zwaną "ferrulą". Zacisk wykonuje się za pomocą specjalnego narzędzia (~ 150 $ do użytku domowego). W moim Voyagerze z 96 roku byłem zdezorientowany i myślałem, że potrzebuję całego zespołu metalowo-gumowego węża nagrzewnicy, ale nie mogłem go znaleźć na liście części. W końcu odkryłem, że mogę po prostu odciąć zaciskaną tuleję i wymienić wąż na standardowy wąż nagrzewnicy 5/8" oraz normalną opaskę zaciskową i ponownie użyć metalowej rurki.
Jak mówi Andyg, używaj specjalnych opasek zaciskowych do "wtrysku paliwa", które mają pełną osłonę i oddzielną śrubę zaciskową i nakrętkę, a nie normalny typ śrubowy, który przecina wąż i idzie na bok. Używaj również tylko "węża do wtrysku paliwa", a nie starszego węża paliwowego do gaźnika niskiego ciśnienia. Nie używam tego drugiego nawet w moich samochodach z gaźnikiem, ponieważ nie lubi etanolu. Zaciski będą działać przy ciśnieniu 55 psi MPFI, ale upewnij się, że montujesz na sucho i czysto, aby guma chwyciła rurkę. Po kilku tygodniach guma połączy się z rurką. Mam zestaw Holley TBI w jednym samochodzie i był on dostarczany z filtrem paliwa typu "szybkie połączenie", ale bez pasującej złączki. Powiedziano mi, żebym zacisnął wąż paliwowy na rurce, co zrobiłem. Ten system ma tylko 20 psi, ale trzyma tak mocno, że trzeba później odciąć wąż, aby go wyjąć. Mimo to pewnego dnia ponownie podłączę go z odpowiednią złączką, ponieważ mam teraz ich pudełko (ebay i złomowisko).