The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner
61 - 71 of 71 Posts
Też miałem ten problem, ale ponieważ wymieniłem tylko dźwignie zaworów na wałku rozrządu wydechowym banku 1, mój silnik uruchamiał się, ale miał poważne wypadanie zapłonów. Z eBay otrzymałem również nieprawidłowe dźwignie zaworów.

Gdybym nie znalazł tego wątku, nigdy nie pomyślałbym o sprawdzeniu dźwigni zaworów.

Myślę, że ten wątek powinien być przypięty.

Discussion starter · #62 ·
Wow, cieszę się, że ten wątek pomógł innym tak samo jak mi. Z radością informuję, że van wciąż jeździ. Niestety, jeśli spojrzysz na moją historię postów, to nie był ostatni problem, ale mam nieco ponad 130 tys. na liczniku i o ile wiem, na razie działa jak marzenie. Trzymam kciuki!

Prawdopodobnie dostałeś złe wahacze. Kupiliśmy kilka z Amazon i wymieniliśmy wszystkie na lewej głowicy, a potem ta głowica wydawała się nie mieć kompresji. Pomyśleliśmy, że może rozrząd był przestawiony i po zakupie nowych części w końcu zdecydowaliśmy się kupić tester kompresji i mieliśmy 0 na wszystkich trzech cylindrach, więc pomyślałem, że wahacze muszą być złe. Zaniosłem jeden do Autozone i dopasowałem swój do nowego i rzeczywiście były na tyle różne, że nie działały. Trzeba je położyć płasko i kołysać, a Autozone miało o wiele większy luz.

Właśnie skończyłem wymieniać wszystkie wahacze i popychacze w moim 2015 i nie chce się uruchomić. Postępowałem zgodnie z kilkoma przewodnikami online, dokręciłem wszystko do specyfikacji itp. i złożyłem wszystko z powrotem późno wczoraj wieczorem i nie chce się uruchomić. Słyszę, jak pompa paliwa włącza się, gdy wkładam kluczyk do stacyjki, a kiedy przekręcam kluczyk, słyszę, jak rozrusznik się włącza i obraca silnikiem, ale to tak, jakby nie było kompresji lub coś w tym stylu. Silnik po prostu się obraca, ale nawet nie "chrumka", jakby próbował odpalić. Żadne kody nie są wyświetlane podczas próby uruchomienia ani nic.

Przeprowadziłem wizualną kontrolę tego, co widzę z uprzęży i wszystko wydaje się być podłączone. Sprawdziłem 4 fazery wałka rozrządu, 2 czujniki położenia wałka rozrządu, cewki zapłonowe (które widzę) i wtryskiwacze (które widzę), mapę, maf, przepustnicę, ciśnienie oleju, temperaturę oleju i wszystkie wydają się być podłączone i w pełni osadzone.

Czy ktoś sugeruje jeszcze jakieś inne rzeczy, które powinienem sprawdzić, zanim znowu zdejmę górny kolektor dolotowy, aby lepiej się przyjrzeć?
Moje wahacze trzymały zawory otwarte 6 /32 niżej i zgięły 1 zawór dolotowy

Czy jest szansa, że przesunąłeś łańcuch rozrządu na kołach zębatych? Czy usunąłeś OCV, czy tylko pochyliłeś wałki rozrządu? Czy przed montażem namoczyłeś popychacze w oleju? Czy jesteś pewien, że wszystkie dźwigienki zaworowe były prawidłowo osadzone zarówno na popychaczach, jak i zaworach?
Sprawdź nowe dźwigienki, nie pasują do siebie

Ostrzegam. eBay mówi, że pasują, Amazon mówi, że pasują....... ONI NIE WIEDZĄ SWOJEGO...... OD DZIURY W ZIEMI. ONI NIE MAJĄ POJĘCIA O 3.2 PENTASTAR. SPRAWDŹ, SPRAWDŹ I PONOWNIE SPRAWDŹ NUMERY CZĘŚCI. MIAŁEM TE SAME PROBLEMY, PRZY PRÓBIE ZNALEZIENIA CZĘŚCI SILNIKA DO MOJEGO 2016 3.2L. MAM (2) 2016 JEEP CHEROKEE. OBA 3.2L.

Świetna lektura. Właśnie dostałem '14 T&C. Tani 1000 $. 238 000K Ma to tykanie. Poza tym wszystko działa. Wnętrze 9. Po gruntownym detailingu. Dzieci. Uwielbiam te vany. Chciałbym tylko, żeby Chrysler nie obcinał tak wielu mechanicznych zakrętów. Stąd Stellantis. Amerykański wstyd.

Świetna lektura. Właśnie dostałem '14 T&C. Tani 1000 $. 238 000K Ma tykanie. Poza tym wszystko działa. Wnętrze 9. Po masywnym detailingu. Dzieci. Uwielbiam te vany. Chciałbym tylko, żeby Chrysler nie obcinał tak wielu mechanicznych zakrętów. Stąd Stellantis. Amerykański wstyd.
Jeśli wałek rozrządu jest dobry, powiedziałbym, że WYMIENIAJ TYLKO to, co jest potrzebne. Musiałem wymienić wałek rozrządu. Ale wcześniej wymieniłem tylko dźwigienki zaworowe i kompensatory, ponieważ zaczęły stukać. ALE nie pozwól na to. Jeśli jest luźny, wymień go. Jeśli słyszysz stukanie, spójrz na to, jak tylko je usłyszysz.

Kupiłem wałek rozrządu Mopar. Zmieniony i teraz doszedłem przynajmniej do punktu startu, ale gaśnie jakby zabrakło paliwa po około 30 sekundach. Gdybym nadal miał stary wałek, włożyłbym go z powrotem, żeby zobaczyć, czy to naprawi. Ale już go nie ma. Dealer powiedział, że przyczyną jest ECU, ponieważ nie chciał się uruchomić. Inny warsztat powiedział, że zawory są zgięte. Przywiozłem do domu i przetestowałem z wałkami rozrządu w pozycji spoczynkowej i nie było problemów. Wymieniłem świece i natychmiast się uruchomił. Dealer powiedział, że przekaźnik ASD się nie aktywuje, ale w takim przypadku by się nie uruchomił. Mieszkam w małym miasteczku, więc nie mogę znaleźć dobrego mechanika. Rozpocząłem ten projekt w styczniu 2025 roku. Od tego czasu stoi na podjeździe.

Po prostu mówię, zrób dźwigienki jak najszybciej, ponieważ jazda zużywa wałek rozrządu. I nie zagłębiaj się za bardzo. K.I.S.S.

Powodzenia

Maszyna Google mówi mi tak. Pomyślałbym, że gdybym zepsuł łańcuch rozrządu lub koła zębate wałka rozrządu, moje ręczne kręcenie by się zablokowało i/lub rozrusznik obracający silnik by się zniszczył lub coś w tym stylu. Nie było żadnych "złych" dźwięków, jakby coś uderzało w coś, czego nie powinno, ale nie mam certyfikatu ASE, mam certyfikat YouTube i ledwo to.

Cewki zapłonowe powinny być w pełni osadzone i niestety w 3.6 są pod górnym kolektorem dolotowym, więc nie mogę ich wszystkich sprawdzić bez ponownego rozbierania. Planuję zdjąć górny kolektor dolotowy w ciągu najbliższych kilku dni, aby potrójnie sprawdzić złącza, którymi tak naprawdę nie mogę się bawić. Planuję odłączyć je wszystkie i sprawdzić, czy żadne piny nie wyglądają na zgięte. Wszystkie weszły i zatrzasnęły się, więc wątpię, żeby to było to, ale chcę wykluczyć możliwości. Usunąłem akumulator do naprawy, ale nadal planuję sprawdzić bezpieczniki.

Nie jestem pewien, czy jest przepływ paliwa. Niestety szyna paliwowa nie ma portu ciśnieniowego (jak Schrader lub cokolwiek innego), więc myślę, że aby to przetestować, zdemontuję przewód zasilający z szyny i zobaczę, czy wycieka tam dużo paliwa, tak jak wtedy, gdy rozpocząłem naprawę. Czuję, że czuję zapach paliwa po próbie uruchomienia, ale w tej chwili w garażu jest również środek do czyszczenia hamulców i inne zapachy, więc mogę po prostu to czuć. Otworzę garaż i przewietrzę go przed ponowną próbą, aby sprawdzić, czy czuję zapach paliwa.
Myślisz źle, odchylenie o 1 lub 2 zęby nie wystarczy, aby spowodować kolizję, ale spowoduje, że będzie działał słabo lub wcale, obracanie wału korbowego z nieporuszającymi się wałkami rozrządu i niektórymi zaworami całkowicie otwartymi spowodowałoby uszkodzenie w wyniku kolizji, ale to więcej niż kilka zębów

Zatem poleganie na braku mechanicznie odczuwalnych zakłóceń jest bardzo niewystarczającą metodą zapewnienia prawidłowego ustawienia rozrządu wałka rozrządu względem wału korbowego

Dodając do tego, wałki rozrządu w Maxima mojego kolegi, którą kiedyś pomagałem naprawiać, miały 34 zęby na kołach zębatych... mechanik Firestone zamontował pasek o jeden ząb za daleko, a potem, gdy silnik pracował jak szrot, wyregulował kąt wyprzedzenia zapłonu o 11 stopni... wszystko było na karcie naprawy.

360/34 to 10,6 stopnia, a kąt wyprzedzenia zapłonu był napędzany przez koło zębate z wałka rozrządu.

Nie trzeba dodawać, że naprawiliśmy to i odzyskał pieniądze.

61 - 71 of 71 Posts