The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner
41 - 60 of 127 Posts
Czy ta awaria jest wysoce prawdopodobna? Czy poleciłbyś noszenie kabla w schowku?
Prawdopodobnie bliżej 100% niż 50% - generalnie po prostu nie umierają całkowicie. Zaczyna się od trudnego uruchamiania przez jakiś czas. Albo stopi się i uruchomi pompę non stop. Kabel jest tani i łatwy do wykonania, nie zaszkodzi go nosić. Ale nie martwiłbym się tym.

Chciałbym kupić zewnętrzny zestaw przekaźników Mopar o numerze części CBWPR091AA. Ale wszyscy w Internecie mówią, że nie jest on dostępny w sprzedaży zewnętrznej, ponieważ jest to tylko zestaw naprawczy. Czego używają inni, aby zainstalować przekaźnik zewnętrzny?

Discussion starter · #46 ·
Każdy standardowy przekaźnik 4- lub 5-pinowy będzie działał. To główny powód, dla którego stworzyłem ten przewodnik, aby pokazać ludziom, jak można to zrobić ze standardowymi przekaźnikami. Po prostu upewnij się, że twoje przewody trafiają do pasujących numerów pinów na moim schemacie.

Każdy standardowy przekaźnik 4- lub 5-pinowy będzie działał. To główny powód, dla którego stworzyłem ten przewodnik, aby pokazać ludziom, jak można to zrobić za pomocą standardowych przekaźników. Po prostu upewnij się, że twoje przewody trafiają do pasujących numerów pinów na moim schemacie.
Wyglądało na to, że zestaw Chryslera miał uchwyt przekaźnika, który miał mocowania, aby wyglądał jak instalacja "fabryczna", ale mogę się mylić. Jakiego uchwytu przekaźnika użyłeś i jak go zamontowałeś?

Discussion starter · #49 ·
Radziłbym unikać wiercenia lub wkręcania śrub w obudowę TIPM. Naprawdę byłoby źle uszkodzić płytkę w środku.

Widzę kilka na Amazonie, które mają metalową zakładkę z otworem na śrubę, więc mógłbym ją zamontować do skrzynki tpm.
Przekaźniki, które kupiłem na Amazonie, również wszystkie miały zakładki montażowe. Prawdopodobnie zamontowałbym go do wewnętrznej ściany błotnika, tak jak zaleca Dodge, zanim spróbowałbym wiercić w Tipm.

Sienile,
Mam pytanie. Zewnętrzny przekaźnik zastępuje wadliwy przekaźnik wewnętrzny. Ale moduł wtykowy za 59 dolarów nie ma przekaźnika. Pompa paliwa pobiera około 5A według internetu. Styk przekaźnika zużywa się przy każdym przerwaniu prądu. Jakiekolwiek podejście bez przekaźnika przeniosłoby to zużycie na inną część obwodu. Czy się mylę? Czy w module wtykowym za 59 dolarów jest wbudowany przełącznik półprzewodnikowy (bezkontaktowy)?
Nie próbuję znaleźć wady w module wtykowym. Szczerze mówiąc, boję się wyjmowania TIPM, wielopinowych złączy, cięcia taśmy, wyjmowania pinu, całej sprawy. Mój instynkt mówi, żeby tego nie robić. Ale jeśli to właściwa droga, muszę to zrobić. Czy zewnętrzny przekaźnik jest właściwą drogą?
Powiązane pytanie. Czy mogę użyć przekaźnika samochodowego z wbudowanym rezystorem?

Discussion starter · #52 ·
Tak, system wtykowy przenosi obciążenie na obwód Run/Start. Też jestem tego trochę niepewny. Obwód F/P ma 20A, podczas gdy R/S ma 10A. Nie słyszałem jednak, żeby to powodowało jakieś problemy. Zewnętrzny przekaźnik prowadzi przewód zasilający bezpośrednio z akumulatora i wykorzystuje obwód R/S tylko do uruchamiania przekaźnika, co mieści się w jego możliwościach.

Po co miałbyś chcieć rezystor w obwodzie? To tylko zwiększy obciążenie.

W takim razie przekaźnik zewnętrzny to właściwy sposób. Musimy wyjaśnić, jak działa przekaźnik pompy paliwa, aby członkowie mogli podjąć świadomą decyzję z jednostką wtykową. Nie mogę polecić tego, czego sam bym nie zrobił.

Nawiasem mówiąc, rezystor jest wbudowany w przekaźnik, równolegle do cewki w celu tłumienia przepięć. Myślę, że cewka ma około 100 omów, a rezystor tłumienia przepięć >1000 omów. Bardzo powszechne w samochodach. Nie jestem elektrykiem, więc chcę się tylko upewnić.

Odwrócona dioda w poprzek cewki to właściwy sposób na umieszczenie przekaźnika w obwodzie. W ten sposób robi się to w elektronice, która może być bardzo wrażliwa na skoki napięcia. Bez niej, po wyłączeniu przekaźnika, pole magnetyczne wytworzone przez cewkę nagle się zapada i powstaje wsteczny skok napięcia. Odwrócona dioda przewodzi teraz i zwiera napięcie. Nazywa się je diodami gasikowymi.

Skończyło się na tym, że zamówiłem wersję Vertical Visions bypass Lite, a także kabel bypass na eBay. Będę więc miał zapasowe obejście na wypadek, gdyby ten z Vertical Visions zawiódł.

2008 Dodge Grand Caravan 4.0 tutaj. Po miesiącu losowego kręcenia-startu-gaśnięcia lub kręcenia-brak startu, a następnie startu, kazałem dealerowi zatrzymać go na tydzień i oczywiście uruchomił się bez zarzutu dla nich, na zimno lub na gorąco. Na szczęście bez opłat. Rozmawiałem z Jasonem z VV, który powiedział, że najgorsze lata to 2011-13 dla GC, więc 2008 może mieć inne/dodatkowe problemy. Ciekawy jestem, czy inni tutaj z GC 2008-10 używali wersji VV lite lub pełnej i rozwiązali swoje problemy z uruchamianiem.

Discussion starter · #58 ·
TIPM-y są funkcjonalnie takie same od '08-'20, więc ta lub jakakolwiek inna z metod, które zamieściłem, zadziała. Jeśli podejrzewasz inne problemy, zalecam tymczasowe użycie kabla obejściowego, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem.

• Like
Reactions: Ray K
Miałem ten problem z modelem T&C z 2012 roku. Kupiłem moduł wtykowy online i działał dobrze przez wiele lat. Ostatnio znalazłem doskonały film na YouTube, który pokazywał, jak zdemontować TIPM i usunąć/wymienić wadliwy przekaźnik na zamiennik za 10 dolarów z Amazon... Więc to zrobiłem i wszystko działa dobrze, a teraz nie potrzebuję już modułu wtykowego. Czy ktoś chce kupić moduł wtykowy? 99 dolarów na eBayu, oddam go za 25 dolarów
Image
Image
Image

Po zobaczeniu wzrostu liczby osób bez problemów ze startem, pomyślałem, że najlepiej będzie napisać proste podsumowanie dotyczące przekaźnika pompy paliwa. (Dołączyłem również kopię TSB dla tego problemu w Durango i drukowalny plik PDF z tymi instrukcjami.) Istnieją 3 sposoby rozwiązania problemu: tymczasowy kabel obejściowy, przekaźnik zewnętrzny lub jeden z modułów obejściowych VV plug-in. Omawiam tylko kabel obejściowy i przekaźnik zewnętrzny. Jeśli potrzebujesz pomocy z obejściem VV, prawdopodobnie w ogóle nie powinieneś jeździć.

Zewnętrzny przekaźnik jest zalecanym rozwiązaniem. Jest tani, trwały, bezpieczny, zatwierdzony przez fabrykę i znacznie ułatwia radzenie sobie z przyszłymi problemami. Zdecydowanie zalecam lutowanie tych połączeń. Na moich schematach nie pokazano bezpiecznika liniowego idącego do stałego zasilania - nie zapomnij go uwzględnić.

Kabel obejściowy powinien być używany tylko jako tymczasowe rozwiązanie. Może pozostawić pompę włączoną, gdy silnik jest wyłączony, a złe połączenia w skrzynce bezpieczników spowodowały pożary.
View attachment 68197
Nie używaj kabla obejściowego jako stałego rozwiązania!

Oto schemat TIPM z zewnętrznym przekaźnikiem na miejscu. Istnieją 3 przewody, które należy podłączyć. Jeden z nich pozostawisz odłączony od TIPM.
View attachment 68198
To są złącza, które należy odłączyć, aby wykonać połączenia. Numery zacisków są w kolorze pasującego zacisku na standardowym przekaźniku. (Pokazano przekaźnik normalnie zamknięty, ale należy użyć przekaźnika normalnie otwartego.) Przed przecięciem jakiegokolwiek przewodu należy sprawdzić kolor przewodu.
View attachment 68199
Przekaźnik, którego używasz, powinien być przekaźnikiem normalnie otwartym.
Powinieneś przylutować i zgrzewać termokurczliwie wszystkie połączenia, aby uzyskać najlepszą niezawodność.
Powinieneś mieć uchwyt bezpiecznika z bezpiecznikiem 20A na przewodzie idącym do zacisku TIPM B+.

A teraz kabel obejściowy. Pamiętaj, że jest to tylko do testowania i tymczasowego użytku.
View attachment 68200
Gniazdo M7 ma wyjście kluczowe i akumulatorowe 12 V. Używaj tego gniazda tylko do testowania. Spowoduje to, że pompa będzie działać, gdy silnik jest wyłączony.
Gniazdo M37 to to samo wyjście, którego używa fabryczna naprawa przekaźnika zewnętrznego i ma zasilanie tylko wtedy, gdy silnik pracuje lub jest uruchamiany. Użyj tego do awaryjnego obejścia.
View attachment 68202
Możesz wykonać kabel obejściowy z 2 adapterów bezpieczników ATM. Często są one dostarczane ze złączem doczołowym wstępnie zainstalowanym na przewodzie. Usuń go z jednego, zdejmij izolację z przewodu i zaciśnij go na drugim.
Dolny bezpiecznik po stronie idącej do bezpiecznika pompy paliwa M25 musi być pusty, aby uniknąć cofania napięcia do obwodu Run/Start.
Podczas instalacji kabla obejściowego w M37 i M25, strona przewodu adaptera bezpiecznika będzie skierowana w stronę środka TIPM. Nieprawidłowa instalacja w M37 może przepalić bezpiecznik 10A. Nieprawidłowa instalacja w M25 nie zasili pompy paliwa.
Dostałem dziś moją małą płytkę drukowaną od Vertical Visions, po użyciu kabla z getta do obejścia przekaźnika pompy paliwa, zawsze go odłączałem, aby się upewnić. Ale teraz płyta VV jest zainstalowana w TIPM/skrzynce bezpieczników i samochód działa świetnie! Świetna wartość za 59 $ plus wysyłka, aby naprawić wadliwy przekaźnik pompy paliwa.

41 - 60 of 127 Posts