The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner
61 - 80 of 127 Posts
Cześć, mam Town and Country z 2012 roku i mam problem z przekaźnikiem pompy paliwa TIPM. Zamierzam używać kabla do czasu dostarczenia mojego systemu przekaźnika obejściowego vv. Czy systemy przekaźników obejściowych vv stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa? Czy w przypadku wypadku i wyłączenia silnika pompa będzie nadal działać? Jeśli przewód paliwowy pęknie, może to stanowić zagrożenie pożarowe.

Discussion starter · #62 ·
Jednostka VV (lub zewnętrzny przekaźnik) powinna wyłączyć się tak jak w standardzie w razie wypadku, ponieważ używa tego samego obwodu wyzwalającego. Nie słyszałem o żadnych negatywnych skutkach używania jednostki VV.

• Like
Reactions: jnovickijr
Pierwszy post w tym wątku mówi, że są trzy sposoby na naprawienie tego:
(1) Tymczasowy kabel obejściowy
(2) Zewnętrzny przekaźnik
(3) Moduł obejścia wtyczki VV

Ale z całym szacunkiem, można również po prostu wymienić uszkodzony przekaźnik. Kupiłem odpowiedni przekaźnik zamienny od DigiKey za 2,76 $, rozebrałem TIPM, wylutowałem uszkodzony przekaźnik i przylutowałem nowy przekaźnik. Rozebranie TIPM jest trochę trudne, ale niezbyt trudne, a naprawa działa od czasu, gdy wykonałem ją w listopadzie 2022 roku.

Discussion starter · #64 ·
Przebudowa lub wymiana TIPM to również opcja, ale musisz przejść przez to wszystko jeszcze raz, jeśli się nie powiedzie. Z 3 wymienionych przeze mnie metod, jeśli się nie powiedzie, wymieniasz łatwo dostępną część (chociaż kabla obejściowego nigdy nie należy używać długoterminowo, patrz 1. zdjęcie w wątku). Mam nadzieję, że wytrzymasz 11+ lat na nowym przekaźniku, tak jak na oryginalnym. Osobiście wolałbym, żeby każdy przekaźnik w TIPM był wymienialny przez użytkownika.

Mam nadzieję, że nowy przekaźnik wytrzyma 11+ lat, tak jak oryginał. Osobiście wolałbym, żeby każdy przekaźnik w TIPM był wymienialny przez użytkownika.
Och, całkowicie się zgadzam. Rozbieranie i naprawa komponentów TIPM nie jest typową naprawą dla majsterkowiczów w domowym garażu, jak wymiana oleju czy wymiana nowych klocków hamulcowych. Ale dla tych, którzy są obeznani z elektroniką, jest to z pewnością tania naprawa, nawet jeśli rozebranie i ponowne złożenie TIPM jest nieco skomplikowaną operacją.

Najpierw użyłem kabla obejściowego jako narzędzia diagnostycznego, aby ustalić, dlaczego mój van nie chciał się uruchomić i sprawdzić, czy przekaźnik jest uszkodzony, i prawdopodobnie wysłałbym mojego vana do warsztatu, gdyby nie doskonałe informacje na tym forum. Byłem dość zaskoczony, gdy dowiedziałem się, że przekaźnik pompy paliwa w moim vanie, ze wszystkich rzeczy, jest maleńkim mikroprzekaźnikiem zakopanym w TIPM i przylutowanym do płytki, a nie dużym i łatwym do wymiany przekaźnikiem wtykowym. To prawie nieprzyzwoity projekt; ktokolwiek zdecydował, że przekaźnik pompy paliwa NIE powinien być łatwym przekaźnikiem wtykowym, powinien naprawdę zostać wyjęty i zastrzelony.

Witaj, mam Town and Country z 2012 roku i mam problem z przekaźnikiem pompy paliwa TIPM. Zamierzam używać kabla do czasu dostarczenia mojego systemu przekaźnika obejściowego vv. Czy system przekaźnika obejściowego vv stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa? Czy w przypadku wypadku i wyłączenia silnika pompa będzie nadal działać? Jeśli przewód paliwowy pęknie, może to stanowić zagrożenie pożarowe.
Sam zamówiłem element TIPM przekaźnika pompy paliwa Vertical Vision. Powiedział, że element za 59 dolarów pożycza funkcję przekaźnika FP z innego przekaźnika w TIPM. Element za 99 dolarów ma przełącznik, który pozwala komuś włączyć pompę w dowolnym momencie, wyłączyć ją przez cały czas (skutecznie urządzenie antykradzieżowe) lub działać normalnie jako własny przekaźnik, który otrzymuje zasilanie tylko wtedy, gdy zapłon jest włączony. Mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem z przedłużonym rozruchem! Zobaczę jutro. Zadzwoń do gościa z VV, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Rozmawiałem z nim we wtorek. Jason był bardzo pomocny.

Ale z całym szacunkiem, można również po prostu wymienić uszkodzony przekaźnik. Kupiłem odpowiedni przekaźnik zamienny od DigiKey za 2,76 USD, rozebrałem TIPM, wylutowałem uszkodzony przekaźnik i wlutowałem nowy przekaźnik. Rozebranie TIPM jest trochę trudne, ale niezbyt trudne, a naprawa działa od listopada 2022 roku, kiedy ją wykonałem.
Wylutowywanie i ponowne lutowanie połączeń na płytce drukowanej nie jest mocną stroną każdego.

Discussion starter · #68 ·
To moja działka i nie lubię prowadzić tej łodzi. :p

Nie jestem pewien, czy ktoś już to zamieścił, ale każdy musi wejść na stronę verticalvisions.com i zamówić system TIPM PLUG IN RELAY za 59 $. To działa! To trwałe rozwiązanie i instalacja zajmuje tylko 5 minut. Byliśmy bardzo szczęśliwi, że to znaleźliśmy! Zanieśliśmy tę informację naszemu mechanikowi, a on nigdy o tym nie słyszał. Był zachwycony. View attachment 68308
Czy to przekaźnik, czy tylko obejście? Zamówiłem jeden, i czekając na niego, odkryliśmy, że oryginalny przekaźnik pompy paliwa miał już zewnętrzny system przekaźników podłączony, jak pokazano w poprzednim wątku.

Miałem ten problem z 2012 T&C. Kupiłem moduł wtykowy online i działał dobrze przez wiele lat.

Ostatnio znalazłem doskonały film na YouTube, który pokazywał, jak zdemontować TIPM i usunąć/wymienić wadliwy przekaźnik za pomocą zamiennika za 10 dolarów z Amazon... Więc to zrobiłem i wszystko działa dobrze, a teraz nie potrzebuję już modułu wtykowego. Czy ktoś chce kupić moduł wtykowy? 99 dolarów na eBayu, oddam go za 25 dolarów View attachment 75697 View attachment 75698
View attachment 75699
Czy można założyć, że już to sprzedałeś? I czy możesz podać link do YouTube, który pomógł ci zainstalować nowy przekaźnik?
DZIĘKUJĘ.

Po zobaczeniu wzrostu liczby osób bez problemów ze startem, pomyślałem, że najlepiej będzie napisać prosty opis przekaźnika pompy paliwa. (Dołączyłem również kopię TSB dla tego problemu w Durango i drukowany plik PDF z tymi instrukcjami.) Istnieją 3 sposoby rozwiązania problemu: tymczasowy kabel obejściowy, przekaźnik zewnętrzny lub jeden z modułów obejściowych VV plug-in. Omawiam tylko kabel obejściowy i przekaźnik zewnętrzny. Jeśli potrzebujesz pomocy z obejściem VV, prawdopodobnie w ogóle nie powinieneś prowadzić.

Zewnętrzny przekaźnik jest zalecanym rozwiązaniem. Jest tani, trwały, bezpieczny, zatwierdzony fabrycznie i znacznie ułatwia radzenie sobie z przyszłymi problemami. Zdecydowanie zalecam lutowanie tych połączeń. Na moich schematach nie pokazano bezpiecznika liniowego do stałego zasilania - nie zapomnij go uwzględnić.

Kabel obejściowy powinien być używany tylko jako tymczasowe rozwiązanie. Może pozostawić pompę włączoną, gdy silnik jest wyłączony, a złe połączenia w skrzynce bezpieczników spowodowały pożary.
View attachment 68197
Nie używaj kabla obejściowego jako stałego rozwiązania!

Oto schemat TIPM z zewnętrznym przekaźnikiem na miejscu. Istnieją 3 przewody, które należy podłączyć. Jeden z nich pozostawisz odłączony od TIPM.
View attachment 68198
To są złącza, które należy odłączyć, aby wykonać połączenia. Numery zacisków są w kolorze pasującego zacisku na standardowym przekaźniku. (Pokazano przekaźnik normalnie zamknięty, ale należy użyć przekaźnika normalnie otwartego.) Przed przecięciem jakiegokolwiek przewodu należy sprawdzić kolor przewodu.
View attachment 68199
Przekaźnik, którego używasz, powinien być przekaźnikiem normalnie otwartym.
Powinieneś przylutować i zaizolować termokurczliwie wszystkie połączenia, aby uzyskać najlepszą niezawodność.
Powinieneś mieć uchwyt bezpiecznika z bezpiecznikiem 20A na przewodzie idącym do zacisku TIPM B+.

A teraz kabel obejściowy. Pamiętaj, że jest to tylko do testowania i tymczasowego użytku.
View attachment 68200
Gniazdo M7 ma wyjście kluczowe i wyjście 12 V z akumulatora. Używaj tego gniazda tylko do testowania. Spowoduje to, że pompa będzie działać, gdy silnik jest wyłączony.
Gniazdo M37 to to samo wyjście, którego używa fabryczna naprawa przekaźnika zewnętrznego i ma zasilanie tylko wtedy, gdy silnik pracuje lub jest uruchamiany. Użyj tego do obejścia awaryjnego.
View attachment 68202
Możesz wykonać kabel obejściowy z 2 adapterów bezpieczników ATM. Często są one dostarczane ze złączem doczołowym wstępnie zainstalowanym na przewodzie. Usuń go z jednego, zdejmij izolację z przewodu i zaciśnij go na drugim.
Dolny bezpiecznik po stronie idącej do bezpiecznika pompy paliwa M25 musi być pusty, aby uniknąć zasilania obwodu Run/Start.
Podczas instalacji kabla obejściowego w M37 i M25, strona przewodu adaptera bezpiecznika będzie wskazywać na środek TIPM. Montaż go odwrotnie w M37 może przepalić bezpiecznik 10A. Montaż odwrotnie w M25 nie zasili pompy paliwa.
Kupiłem właśnie oryginalny wbudowany przekaźnik i wymieniłem go na płytce drukowanej TIPM. Wymieniłem 5 z typowych problematycznych. Przekaźniki kosztują 1,59 USD za sztukę na eBayu. Istnieją dwie wersje przekaźnika, jednobiegunowy i dwubiegunowy. Nie miałem żadnych problemów, ale wymieniłem je na wszelki wypadek. Te przylutowane przekaźniki powinny znajdować się w gniazdach, aby ułatwić naprawę. Mój T & C z 2013 roku ma 238 000 km. Wymieniłem niektóre nieszczelne przewody wspomagania kierownicy z powodu korozji solnej i wymieniłem przebitą chłodnicę.

2012 TOWN AND COUNTRY LIMITED Miałem wszystkie objawy uszkodzonego przekaźnika pompy paliwa i dzięki temu wątkowi mogłem porozmawiać z lokalnym dealerem Chryslera. Dodali zewnętrzny przekaźnik i kosztowało mnie to tylko 100 $ (moja franszyza gwarancyjna). Kupiłem mojego fabrycznie nowego vana w 2012 roku z dożywotnią gwarancją (2800 $). To była świetna inwestycja i zaoszczędziła mi tak wiele. Koniec z rozładowanymi akumulatorami. Koniec z problemami z uruchomieniem od tego czasu.

Dzięki OP i wszystkim, którzy przyczynili się do opcji rozwiązań.
Image

Image

Discussion starter · #73 ·
Super! Udało Ci się nakłonić dealera do zainstalowania tego. Zazwyczaj naciskają tylko na wymianę TIPM. Chyba kończą im się zapasy.

• Like
Reactions: bobbinsushi
Discussion starter · #75 ·
Zdecydowanie taniej, ale ponieważ nigdy oficjalnie nie wycofano ich z samochodów dostawczych, zwykle wymuszali wymianę TIPM. To i zarabia więcej pieniędzy w dziale serwisowym. :p

Mam pytanie, zrobiłem ten bypass i działał dobrze przez miesiące. Jednak teraz, gdy samochód jest bardzo zimny (było zimno w New Jersey), samochód ma problem z uruchomieniem przy pierwszym uruchomieniu dnia lub jeśli stoi i się wychładza. Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Po uruchomieniu uruchamia się od razu po pierwszym obrocie rozrusznika, gdy silnik jest ciepły. Również w ciepłe dni uruchomienie musi być opóźnione o kilka sekund po włożeniu kluczyka w pozycję włączoną, chyba żeby uruchomić pompę, nie wiem.

Czy ktoś ma jakieś przypuszczenia, dlaczego tak trudno jest uruchomić na zimno z tym rozwiązaniem bypass?

Mam więc pytanie, zrobiłem ten bypass i działał dobrze przez miesiące. Jednak teraz, gdy samochód jest bardzo zimny (w Nj było zimno), samochód ma trudności z uruchomieniem przy pierwszym uruchomieniu dnia lub jeśli stoi i się wychładza. Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Po uruchomieniu odpala od razu przy pierwszym obrocie, gdy silnik jest ciepły. Również w ciepłe dni uruchomienie musi być opóźnione o kilka sekund po włożeniu kluczyków w pozycję włączoną, chyba żeby zalać pompę, nie wiem.

Czy ktoś ma jakieś przypuszczenia, dlaczego tak trudno jest uruchomić na zimno to rozwiązanie obejścia?
2008 Grand Caravan 4.0 186 tys. mil z obejściem przekaźnika VV od końca 2022 r. Brak problemów z zimnym rozruchem, również w tym tygodniu, kiedy rano w Północnej Wirginii było kilkanaście stopni

Mam pytanie, zrobiłem ten bypass i działał dobrze przez wiele miesięcy. Jednak teraz, gdy samochód jest bardzo zimny (w Nj było zimno), samochód ma trudności z uruchomieniem przy pierwszym uruchomieniu dnia lub jeśli stoi i się wychładza. Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Po uruchomieniu uruchamia się od razu przy pierwszym rozruchu, gdy silnik jest ciepły. Również w ciepłe dni uruchomienie musi być opóźnione o kilka sekund po włożeniu kluczyków w pozycję włączoną, myślę, że w celu przygotowania pompy, nie wiem.

Czy ktoś ma jakieś przypuszczenia, dlaczego tak trudno jest uruchomić na zimno to rozwiązanie bypass?
Nie jestem ekspertem, ale moją pierwszą myślą byłby problem z pomiarem powietrza/paliwa, np. czujnik masowego przepływu powietrza, ECU nie może ustalić, co ma zasilać silnik, gdy jest zimny.
Nie sądzę, żeby to była sama pompa paliwa, ponieważ prawdopodobnie albo by działała, albo nie.

Może podaj rok produkcji i przebieg swojego samochodu, aby czytelnicy mogli sugerować części w oparciu o ich średnią żywotność. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku problemów z uruchamianiem musisz szukać prawidłowego paliwa, powietrza i iskry, i zwykle jest to dość proste rozwiązanie, chyba że masz problemy z kompresją, co jest bardzo mało prawdopodobne, jeśli zmieniasz olej.

Powodzenia

Chrysler TC z 2009 roku, 43 tys. mil przebiegu.
Miał problem z rozruchem, albo startował, a potem miał złe obroty biegu jałowego i gasł.
Zainstalowałem obejście VV 25.11.24 i od tego czasu nie miałem żadnych problemów. (około 30 dni)
Do tego momentu myślałem, że to problem z komputerem, ze względu na dziwne momenty, w których się pojawiał.
Dziękuję za informację.

Discussion starter · #80 ·
Mam pytanie, zrobiłem ten bypass i działał dobrze przez miesiące. Jednak teraz, gdy samochód jest bardzo zimny (w Nj było zimno), samochód ma problem z uruchomieniem przy pierwszym uruchomieniu dnia lub jeśli stoi i się wychładza. Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Po uruchomieniu uruchamia się od razu przy pierwszym obrocie, gdy silnik jest ciepły. Również w ciepłe dni uruchomienie musi być opóźnione o kilka sekund po włożeniu kluczyków w pozycję włączoną, chyba żeby uruchomić pompę, nie wiem.

Czy ktoś ma jakieś przypuszczenia, dlaczego tak trudno jest uruchomić na zimno z tym rozwiązaniem bypass?
Wygląda na to, że zawór zwrotny w zespole pompy uległ uszkodzeniu i wycieka ciśnienie. Albo problem z dozowaniem, jak wspomniał TC. Jeśli Twój przebieg nie jest niski jak na tę porę roku, pomyślałbym, że dozowanie jest w porządku.

61 - 80 of 127 Posts