Chcę nauczyć się lepiej wykorzystywać mój skaner OBD.
Do tej pory to najlepsze informacje, jakie udało mi się znaleźć...
LOAD_PCT =
[bieżący przepływ powietrza] / [(szczytowy przepływ powietrza przy WOT@STP jako funkcja obrotów) * (BARO/29.9
2) * SQRT(298/(AAT+273))]
Gdzie:
STP = Standardowa temperatura i ciśnienie = 25 °C, 29,92 in Hg BARO,
SQRT = pierwiastek kwadratowy,
WOT = pełne otwarcie przepustnicy,
AAT = Temperatura otoczenia i jest w °C. Charakterystyka
LOAD_PCT to: Osiąga 1,0 przy WOT na dowolnej wysokości, temperaturze lub obrotach dla
zarówno silników wolnossących, jak i doładowanych.
Wskazuje procent maksymalnego dostępnego momentu obrotowego.
Liniowo skorelowany z podciśnieniem w silniku
Często używany do planowania wzbogacania mocy.
Czy to po prostu mówi, ile całkowitego dostępnego momentu obrotowego jest używane w danym momencie? Czy ta informacja jest przydatna tylko dla innych systemów silnika? Czy jest coś (z punktu widzenia konserwacji), co można założyć na podstawie tej wartości? Czy można po prostu spojrzeć na tę wartość w odniesieniu do innych ze skanera OBD i powiedzieć „hmmm, wydaje się, że pojazd może mieć ten lub inny problem?”
dzięki
Do tej pory to najlepsze informacje, jakie udało mi się znaleźć...
LOAD_PCT =
[bieżący przepływ powietrza] / [(szczytowy przepływ powietrza przy WOT@STP jako funkcja obrotów) * (BARO/29.9
2) * SQRT(298/(AAT+273))]
Gdzie:
STP = Standardowa temperatura i ciśnienie = 25 °C, 29,92 in Hg BARO,
SQRT = pierwiastek kwadratowy,
WOT = pełne otwarcie przepustnicy,
AAT = Temperatura otoczenia i jest w °C. Charakterystyka
LOAD_PCT to: Osiąga 1,0 przy WOT na dowolnej wysokości, temperaturze lub obrotach dla
zarówno silników wolnossących, jak i doładowanych.
Wskazuje procent maksymalnego dostępnego momentu obrotowego.
Liniowo skorelowany z podciśnieniem w silniku
Często używany do planowania wzbogacania mocy.
Czy to po prostu mówi, ile całkowitego dostępnego momentu obrotowego jest używane w danym momencie? Czy ta informacja jest przydatna tylko dla innych systemów silnika? Czy jest coś (z punktu widzenia konserwacji), co można założyć na podstawie tej wartości? Czy można po prostu spojrzeć na tę wartość w odniesieniu do innych ze skanera OBD i powiedzieć „hmmm, wydaje się, że pojazd może mieć ten lub inny problem?”
dzięki