The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Naprawy przekaźnika pompy paliwa

4 reading
93K views 126 replies 34 participants last post by  Bugsi  
#1 ·
Po zauważeniu wzrostu liczby osób bez problemów ze startem, uznałem, że najlepiej będzie napisać prosty opis przekaźnika pompy paliwa. (Dołączyłem również kopię TSB dla tego problemu w Durango oraz drukowalny plik PDF z tymi instrukcjami.) Istnieją 3 sposoby rozwiązania problemu: tymczasowy kabel obejściowy, przekaźnik zewnętrzny lub jeden z modułów obejściowych VV plug-in. Omawiam tylko kabel obejściowy i przekaźnik zewnętrzny. Jeśli potrzebujesz pomocy z obejściem VV, prawdopodobnie w ogóle nie powinieneś prowadzić.

Zewnętrzny przekaźnik jest zalecanym rozwiązaniem. Jest tani, trwały, bezpieczny, zatwierdzony przez fabrykę i znacznie ułatwia rozwiązywanie przyszłych problemów. Zdecydowanie zalecam lutowanie tych połączeń. Na moich schematach nie widać bezpiecznika liniowego prowadzącego do stałego zasilania - nie zapomnij go uwzględnić.

Kabel obejściowy powinien być używany tylko jako rozwiązanie tymczasowe. Może pozostawić pompę włączoną, gdy silnik jest wyłączony, a słabe połączenia w skrzynce bezpieczników spowodowały pożary.
Image

Nie używaj kabla obejściowego jako rozwiązania trwałego!

Oto schemat TIPM z zewnętrznym przekaźnikiem na miejscu. Istnieją 3 przewody, które należy podłączyć. Jeden z nich pozostawisz odłączony od TIPM.
Image

Są to złącza, które należy odłączyć, aby wykonać połączenia. Numery zacisków są w kolorze pasującego zacisku na standardowym przekaźniku. (Pokazany przekaźnik normalnie zamknięty, ale należy użyć przekaźnika normalnie otwartego.) Przed przecięciem jakiegokolwiek przewodu należy sprawdzić kolor przewodu.
Image

Przekaźnik, którego używasz, powinien być przekaźnikiem normalnie otwartym.
Powinieneś przylutować i zgrzewać termokurczliwie wszystkie połączenia, aby uzyskać najlepszą niezawodność.
Powinieneś mieć uchwyt bezpiecznika z bezpiecznikiem 20A na przewodzie prowadzącym do zacisku TIPM B+.

A teraz kabel obejściowy. Pamiętaj, że jest to tylko do testowania i tymczasowego użytku.
Image

Gniazdo M7 ma wyjście kluczowe i akumulatorowe 12 V. Używaj tego gniazda tylko do testowania. Spowoduje to pozostawienie pompy włączonej, gdy silnik jest wyłączony.
Gniazdo M37 to to samo wyjście, którego używa fabryczna naprawa przekaźnika zewnętrznego i ma zasilanie tylko wtedy, gdy silnik pracuje lub jest uruchamiany. Użyj tego do obejścia awaryjnego.
Image

Możesz wykonać kabel obejściowy z 2 adapterów bezpieczników ATM. Często są one dostarczane z konektorem zaciskowym wstępnie zainstalowanym na przewodzie. Usuń go z jednego, odizoluj przewód i zaciśnij go na drugim.
Dolny bezpiecznik po stronie prowadzącej do bezpiecznika pompy paliwa M25 musi być pusty, aby uniknąć zasilania obwodu Run/Start.
Podczas instalacji kabla obejściowego w M37 i M25, strona przewodu adaptera bezpiecznika będzie skierowana w stronę środka TIPM. Montaż go odwrotnie w M37 może przepalić bezpiecznik 10A. Montaż odwrotnie w M25 nie zasili pompy paliwa.

Attachments

#2 ·
Nie jestem pewien, czy ktoś już to zamieścił, ale każdy musi wejść na stronę verticalvisions.com i zamówić system przekaźników TIPM PLUG IN za 59 $. To działa! To trwałe rozwiązanie i instalacja zajmuje tylko 5 minut. Byliśmy bardzo szczęśliwi, że to znaleźliśmy! Zanieśliśmy tę informację naszemu mechanikowi, a on nigdy o tym nie słyszał. Był zachwycony.

#16 ·
Nie jestem pewien, czy ktoś już to zamieścił, ale każdy musi wejść na stronę verticalvisions.com i zamówić system TIPM PLUG IN RELAY za 59 $. To działa! To trwałe rozwiązanie i instalacja zajmuje tylko 5 minut. Byliśmy bardzo szczęśliwi, że to znaleźliśmy! Zanieśliśmy tę informację naszemu mechanikowi, a on nigdy o tym nie słyszał. Był zachwycony. View attachment 68308
Kupiłem to, ponieważ mój 2008 umierał z dnia na dzień i nic nie robił. Do bani. Chyba powinienem był zrobić tymczasową naprawę, żeby sprawdzić, czy to to, zanim wydałem pieniądze, jak sądzę

#3 ·
To drugie rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą podłączyć przekaźnika. Już wcześniej zamieściłem do nich link w oryginalnym poście. Obecnie mają wyprzedaż swojej pełnowymiarowej płyty obejściowej.

#5 ·
W ten sposób możesz uruchomić swój samochód dostawczy w ciągu kilku minut za mniej niż 10 dolarów, jeśli przekaźnik kiedykolwiek zawiedzie. Wybierasz przekaźnik do użycia, wybierasz coś, co możesz znaleźć lokalnie... a zapasowy, który możesz mieć przy sobie, jest tani. Jeśli obejście VV zawiedzie, czekasz na wysyłkę kolejnego. Nie jestem pewien, jaka jest jego polityka, czy kosztowałoby cię to kolejne 59 dolarów, czy nie. A kupno tylko 1 obejścia VV kosztuje tyle samo, co zrobienie zewnętrznego przekaźnika 3 lub 4 razy (u innych).

#125 ·
#11 ·
VV produkuje teraz własne kable, które eliminują potrzebę stosowania drugiego 20A. Kiedy zaczęli je produkować, używali bezpieczników ATM firmy Bussman, tak jak każdy może teraz. Kiedy mój zawiódł, użyłem pojedynczego bezpiecznika i płaskiego pinu konektora, więc mój miał tylko 2 bezpieczniki, ale miał też zwykły przewód z pinem wystającym ze slotu bezpiecznika F/P.

Każdy z bezpieczników 20A może być bezpiecznie zmieniony na bezpiecznik o wyższej wartości znamionowej, a nawet na bocznik, ale jeden z nich musi mieć wartość 20A.

#12 ·
VV produkuje teraz własne kable, które eliminują potrzebę drugiego 20A. Kiedy zaczęli je produkować, używali zacisków bezpiecznikowych Bussman ATM, tak jak każdy może teraz. Kiedy mój zawiódł, użyłem pojedynczego zacisku bezpiecznikowego i płaskiego pinu konektora, więc mój miał tylko 2 bezpieczniki, ale miał też zwykły przewód z pinem wystającym ze slotu bezpiecznika F/P.

Każdy z 20A bezpieczników można bezpiecznie wymienić na bezpiecznik o wyższej wartości znamionowej, a nawet na bocznik, ale jeden z nich musi mieć 20A.
Dzięki - jak zawsze - za wgląd.

#13 ·
Poszedłem z wtyczką Vertical Visions, ponieważ ryzyko było niewielkie (gwarancja zwrotu pieniędzy) i wydaje się, że to zadziałało. Jedna dziwna rzecz jednak; dioda diagnostyczna na płycie dla teraz pominiętego i oryginalnego przekaźnika pompy paliwa pokazuje, że jest w porządku (stała zielona dioda LED). Sama pompa paliwa jest oczywiście również w porządku.

Kiedy przeprowadziłem ten test (obserwowałem diody LED podczas uruchamiania), furgonetka była już uruchamiana kilka razy. Przed naprawą problem napotkałem tylko przy pierwszej próbie uruchomienia po tym, jak furgonetka postał przez chwilę. Może się zdarzyć, że zobaczę problem z oryginalnym przekaźnikiem pompy paliwa podczas "zimnego" startu. Spróbuję tego.

Jestem pod wrażeniem VV. Dobrze zaprojektowany produkt i dobra obsługa. Mają również rozwiązania innych problemów; przekaźniki zamków drzwi itp.

Podziękowania dla wszystkich, którzy przyczynili się do tego wątku.

#14 ·
Przez długi czas, gdy wychodzą, nie zawodzą całkowicie i mogą działać po kilku próbach, ale to tylko kwestia czasu, zanim zawiodą całkowicie. Kiedy mój się zepsuł, była to całkowita awaria bez ostrzeżenia.

#15 ·
Właśnie dowiedziałem się o tym wątku, który dotyczy wymiany przekaźnika wewnątrz TIPM. Jednak tego nie polecam. Jeśli kiedykolwiek ulegnie awarii, musisz powtórzyć cały proces, podczas gdy możesz po prostu odłączyć i zamienić przekaźniki, jeśli zrobisz to zewnętrzne. Ponadto lutowanie płytki jest znacznie trudniejsze niż lutowanie przewodów i łatwe dla niedoświadczonych osób, aby dalej uszkodzić TIPM. Zamieszczam to tutaj tylko dla przypadkowej osoby, która upiera się przy wyglądzie "jak z fabryki".

#17 ·
Czy usunąłeś dolny bezpiecznik dla strony M25? Należy to zrobić, aby zatrzymać problem z rozładowywaniem akumulatora przez przekaźnik pompy paliwa. Tak naprawdę powinno się to robić we wszystkich sytuacjach, aby nie zasilał obwodu zwrotnego, gdy przekaźnik się załączy.

#18 ·
Czy Chrysler kiedykolwiek naprawił ten problem w produkcji, czy też wszystkie roczniki vanów Gen 5 są podatne na tę awarię?
Myślałem, że Chrysler zrezygnował z TIPM - ale zauważyłem, że instrukcja obsługi odnosi się do TIPM.
Mogę kupić płytkę VV i schować ją w schowku w 2019 roku...

#19 ·
Ten problem może dotyczyć wszystkich modeli 5. generacji. W rzeczywistości ten TIPM jest używany w większości modeli vanów/SUV-ów, więc może to być problem również w innych pojazdach... Co ciekawe, Durango i Grand Cherokee mogą zostać naprawione w ramach akcji serwisowej. Na tym oparłem te instrukcje dotyczące przekaźników zewnętrznych.

#21 · (Edited)
Dzięki za odpowiedź. Zamierzam jeden kupić. Niekoniecznie go zainstaluję.
Ten van ma zabrać rodzinę z SC do Moab, UT latem i nie chcę utknąć w West Bumblefuch, Utah z martwym przekaźnikiem...
Mam 2011 z jednostką plug and play. Moim zdaniem mam ją od co najmniej czterech lat. Jak dotąd jedynym minusem, jaki znalazłem, jest to, że słyszę pompę paliwa, gdy kluczyk jest w pozycji akcesoriów... Więc generalnie unikam używania akcesoriów, chyba że pojazd jest włączony.
Jestem naprawdę oszołomiony. Mam dwa takie vany i wcześniej miałem jeszcze jeden, moja siostra ma jeden... Oczywiście jesteśmy fanami tego pojazdu, ale fakt, że ktoś może zaprojektować i wyprodukować jednostki takie jak jednostka vertical visions... I nikt nie widzi w tym wady konstrukcyjnej i nie poprawia jej w Chryslerze, powala mnie.

#24 ·
Och, przegapiłem to. Musi mieć kabel obejściowy i używa przełączanego zasilania gniazda M7. Przenieś koniec M7 do M37.

#28 ·
Mój Dodge Grand Caravan z 2009 roku zaczął przerywanie kręcić rozrusznikiem bez uruchamiania przy pierwszych próbach, ale ostatecznie uruchamiał się. Poszedłem zamówić płytkę od Vertical Visions i odkryłem, że mają teraz kolejną funkcję za trochę więcej pieniędzy (i jest w tej chwili w promocji). Załączam zdjęcie nowego przedmiotu. Oto link do nowej płytki i opisu.

Sienile: Chciałbym usłyszeć Twoje komentarze na temat dodatkowej funkcjonalności tej nowej płytki.

Attachments

#29 ·
...
Sienile: Chciałbym usłyszeć twoje komentarze na temat dodanej funkcjonalności tej nowej płyty.
Dodatkowe funkcje nie są czymś, czego naprawdę będziesz potrzebować, jeśli już zidentyfikowałeś swój problem i nie jesteś technikiem, który prawdopodobnie będzie ich ponownie używał; pomijając wyłącznik, który może być używany jako środek antykradzieżowy. Ale wyłącznik można łatwo dodać do zewnętrznego układu przekaźnikowego.

Polecam ten model tylko technikom lub osobom, które nie są pewne swojego problemu lub sposobu jego testowania. Tańszy będzie w porządku dla większości ludzi.

#31 ·
Witaj Nazywam się Mike G, jestem inżynierem w V.V. Cieszę się, że produkty, które budujemy, są używane w terenie. Jeśli mogę komuś pomóc, zapraszam do kontaktu mailowego w każdej chwili dzięki mikespl4180@gmail.com
To świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą lub boją się wpiąć zewnętrzny przekaźnik. Powinniście naprawdę popracować nad wprowadzeniem ich do sklepów. Jestem pewien, że zrobilibyście wiele sprzedaży, gdybyście umieścili je na liście, aby pojawiały się, gdy idą do lady z częściami i proszą o przekaźnik pompy paliwa. Niektórzy ludzie woleliby kupić cały TIPM, niż być bez swojego pojazdu przez kilka dni, podczas gdy jest on do nich wysyłany.

• Like
Reactions: 2019GTlife
#32 ·
Sienile, znalazłem kabel obejściowy na Amazonie za 8,59 $ Kabel obejściowy 8,59 $ Czy to to samo, co kabel, który opisujesz? Jeśli tak, może to być przydatne dla kogoś takiego jak ja, kto ma nieco ograniczone umiejętności lutowania.

Teraz kabel obejściowy. Pamiętaj, że jest to tylko do testowania i tymczasowego użytku.
View attachment 68200
Gniazdo M7 ma wyjście kluczowe i wyjście 12 V z akumulatora. Używaj tego gniazda tylko do testowania. Spowoduje to dalszą pracę pompy po wyłączeniu silnika.
Gniazdo M37 ma takie samo wyjście jak fabryczna zewnętrzna naprawa przekaźnika i ma zasilanie tylko wtedy, gdy silnik pracuje lub jest uruchamiany. Użyj tego do awaryjnego obejścia.
View attachment 68202
Możesz wykonać kabel obejściowy z 2 zaczepów bezpiecznikowych ATM. Często są one dostarczane z złączem doczołowym wstępnie zainstalowanym na przewodzie. Usuń go z jednego, zdejmij izolację z przewodu i zaciśnij go na drugim.
Dolny bezpiecznik po stronie idącej do bezpiecznika pompy paliwa M25 musi być pusty, aby uniknąć cofania napięcia do obwodu Run/Start.
Podczas instalacji kabla obejściowego w M37 i M25 strona przewodu zaczepu bezpiecznikowego będzie skierowana w stronę środka TIPM. Nieprawidłowa instalacja w M37 może przepalić bezpiecznik 10A. Nieprawidłowa instalacja w M25 nie zasili pompy paliwa.

#33 ·
Powinno to działać tak samo, ale często części Amazon używają taniego przewodu, który może nie być odpowiedni do obciążenia. Możesz zrobić własny za pomocą 2 adapterów bezpiecznikowych ATM (marki Bussman dostępne w większości sklepów z częściami samochodowymi). Odetnij i zdejmij izolację z jednego końca i zaciśnij go w drugim, bez lutowania. Należy pamiętać, że kable obejściowe powinny być używane tylko do celów diagnostycznych lub jako tymczasowy zamiennik. Używanie ich przez dłuższy czas może spowodować pożar.

#34 ·
W końcu sam się tym zająłem. Wyciągnąłem kabel obejściowy, wpiąłem nowy przekaźnik. Z jakiegoś powodu mam teraz stałe zasilanie w zapalniczkach. To właśnie stamtąd moje radio pobiera zasilanie, więc moje radio jest również stale zasilane. Pomyślałem, że może po prostu włożyłem bezpiecznik z powrotem w niewłaściwe gniazdo po usunięciu obejścia, ale oba gniazda bezpieczników zapalniczki wydają się dawać te same wyniki.

#35 ·
Coś jest nie tak. Czy możesz zrobić zdjęcia swoich połączeń? Myślę, że mogłeś wpiąć się w niewłaściwy przewód. Przełączanie właściwych przewodów nie powinno tego powodować.

Należy używać tylko 3 przewodów: #40 brązowy na C1 (czarne złącze z białą powierzchnią) oraz #38 różowy/jasnozielony i #10 ciemnoniebieski/pomarańczowy na C5 (brązowe złącze z zieloną powierzchnią).

#36 ·
Coś jest nie tak. Czy możesz zrobić zdjęcia swoich połączeń? Myślę, że mogłeś wpiąć się w niewłaściwy przewód w którymś miejscu. Przełączanie właściwych przewodów nie powinno tego powodować.

Należy użyć tylko 3 przewodów: #40 brązowy na C1 (czarne złącze z białą powierzchnią) oraz #38 różowy/jasnozielony i #10 ciemnoniebieski/pomarańczowy na C5 (brązowe złącze z zieloną powierzchnią).
Moje połączenia są prawidłowe, a także poprawiłem brakujące cięcie z twojego schematu. Gdybym jakoś zrobił to źle, jest mało prawdopodobne, żebym nadal zrobił to wystarczająco dobrze, aby pompa paliwa działała. Wielokrotnie sprawdzałem moje okablowanie. Bezpośrednim założeniem było to, że nowy przekaźnik był albo normalnie zamknięty, albo uszkodzony w pozycji zamkniętej. Sprawdziłem przekaźnik i jest w porządku.

W każdym razie, nie widzę nawet w schemacie sposobu na cofanie zasilania z tipm b+ do obwodu zapalniczki.

Następnym krokiem rozwiązywania problemów jest po prostu wyjęcie bezpiecznika zapalniczki i sprawdzenie, czy zasilanie ustanie. Po prostu muszę być zbyt zajęty, żeby się tym zająć, w międzyczasie po prostu wyłączam radio za każdym razem, gdy wyłączam vana.