The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Drzwi przesuwne nie chcą się otworzyć.

60K views 63 replies 23 participants last post by  Mopar owner  
#1 ·
2016 DGC, zwykłe drzwi przesuwne bez napędu.
Drzwi przesuwne po stronie kierowcy nie chcą się odblokować, więc nie mogę ich otworzyć. Nie zamykałem ich jako ostatni, więc nie mogę być pewien, że nie zamknęły się na czymś.

Zdjąłem plastikową osłonę wewnątrz wokół klamki zatrzasku. Mogę chwycić za pręt blokady, ale nie chce się ruszyć w żadną stronę. Czuję, że jeśli pociągnę za mocno, może pęknąć plastikowa część wewnątrz drzwi.

Jak mogę zdjąć panel drzwi przy zamkniętych drzwiach?
Jakieś sugestie? Pomocny byłby obrazek pokazujący mechanizm blokady (panel drzwi zdjęty).

#2 ·
Czy otrzymałeś pismo o przedłużeniu gwarancji (2015 do 2017)? Siłownik zamka może ulec awarii w "pozycji zablokowanej", "pozycji odblokowanej" lub brzęczeć jak pszczoła. :(

Nie baw się w to, zleć naprawę Chryslerowi. To ciężka robota w 5. generacjach.

Więcej na ten temat. Dealerzy nie lubią wykonywać tej pracy, więc uważaj na ich taktyki, aby opróżnić Twoje kieszenie.:

Alternatywne rozwiązanie (kliknij "obejrzyj na YouTube"):

Nie wiem, co jeszcze mogę ci powiedzieć. :)

#58 ·
Czy otrzymałeś list z przedłużeniem gwarancji (2015 do 2017)? Siłownik zamka może ulec awarii w "pozycji zablokowanej", "pozycji odblokowanej" lub brzęczeć jak pszczoła. :(

Nie baw się w to, niech Chrysler to naprawi. To ciężka robota w 5. generacjach.

Więcej na ten temat. Dealerzy nie lubią wykonywać tej pracy, więc uważaj na ich taktykę opróżniania kieszeni.:

Alternatywne rozwiązanie (kliknij "obejrzyj na YouTube"):

Nie wiem, co jeszcze mogę ci powiedzieć. :)
Świetny filmik!! Zapisane.. Jedna naprawa na raz. Jak dotąd Amazon jest najlepszym miejscem do znalezienia części! Siłownik za 99 dolarów, który dostałem za 19,01 dolara. Siłownik mieszanki powietrza.

#3 ·
Musi być przypięty.

Częsty problem - strona kierowcy pozostaje zablokowana (lub brzęczy), a strona pasażera nie chce się zablokować. Awaria siłownika zamka drzwi. Siłownik OE jest ukryty w tylnej krawędzi drzwi i trudny do uzyskania dostępu. Oszukańczy proces obejścia siłowników pokazano w powyższym filmie na YouTube. Powyższy film jest zablokowany na tej stronie - musisz kliknąć lub skopiować link, aby go wyświetlić. Zaoszczędzi Ci to godzin i wielu przekleństw. Możesz wybrać łatwy lub trudny sposób.

OP: Opuść siedzenia do podłogi, pracuj od wewnątrz... Tylko 2 śruby trzymają drzwi, a reszta to zadziorne choinki lub grzyby, które odpadają.

#7 ·
Ale niestety dla mnie to nie siłownik. Powiedzieli, że to sam zatrzask się zaciął. 800+ $ za wymianę zatrzasku.
Kazałem im zdjąć poszycie drzwi, żeby móc zobaczyć. Przypuszczam, że 170 $ było warte otwarcia drzwi i zdjęcia poszycia.
Spodziewałem się tego w połowie. To prawdopodobnie BS. Niestety, to powszechna sztuczka, której używają do sprzedaży.
Człowiek ma ochotę skreślić Chryslera z listy przyszłych zakupów i nic dziwnego...
Spójrz na post nr 2
12-etapowa umowa - Rozszerzona gwarancja na siłowniki zamków drzwi przesuwnych
5. Umów się na wymianę, 4-godzinną pracę, jak mówią, i zabierz pojazd z kopią listu z dodanym numerem telefonu komórkowego. Zachowaj oryginał, może być potrzebny później.
6. Przyjazny kierownik serwisu wita Cię i wszystko jest w porządku.
7. Zanim opuścisz posesję, kierownik serwisu dzwoni na Twój telefon komórkowy z ofertą sprzedaży.
"To zatrzask jest zepsuty, a nie siłownik, ponieważ nie słychać brzęczenia. Rozszerzona gwarancja dotyczy tylko wtedy, gdy słychać brzęczenie. (BS przez Dealership i wiesz o tym.) Wymiana zatrzasku kosztuje około 900 $ za zatrzask, a rozszerzona gwarancja tego nie obejmuje. Co chcesz, żebyśmy zrobili?"
8. Mówisz: "Słyszałem już wcześniej historię o zatrzasku, więc po prostu zabiorę swój pojazd do domu".
9. Odbierasz swój pojazd i po krótkim czasie kierownik serwisu dzwoni do Ciebie.
"Rozmawiałem z mechanikiem i myślimy, że możemy coś dla Ciebie zrobić, bezpłatnie w ramach gwarancji. 'Zaktualizowany' siłownik zamka naprawi problem z zatrzaskiem." (Zaktualizowana naprawa siłownika to więcej BS przez Dealership i wiesz o tym.)
10. Odpowiadasz: "Brzmi dobrze, ale nie wiem, czy zamówiony siłownik został 'zaktualizowany', czy nie, Twój dział części jest jego właścicielem"
Po zdjęciu panelu pręt do zatrzasku od siłownika i okablowanie do siłownika będą widoczne zgodnie z innymi filmami. Myślę, że powinno się to sprawdzić po odłączeniu kilku przewodów od siłownika. Ktoś z doświadczeniem w używaniu tego "haka" powinien wiedzieć.

• Like
Reactions: brendazaccardi
#9 ·
Milemaker13,

Po tym, jak naprawdę dobrze radziłem sobie z wymianą siłownika zamka w drzwiach przesuwnych po stronie pasażera w moim DGC 2016, oto kilka komentarzy:

1. W twoim vanie najprawdopodobniej siłownik jest zablokowany, prawdopodobnie nie zatrzask. Jeśli nie możesz poruszyć dźwignią blokady - jeśli jedyne co robi, to sprężynuje w przód i w tył, ponieważ pręt się ugina - siłownik jest zablokowany. Problem z konstrukcją polega na tym, że siłownik jest połączony szeregowo z dźwignią blokady i samym zatrzaskiem. Jeśli siłownik jest zablokowany, zatrzask również nie poruszy się za pomocą dźwigni ręcznej. Dźwignia ręczna porusza siłownikiem, który następnie porusza zatrzaskiem. Jeśli chcesz zainstalować „naprawę” z rynku wtórnego, musisz uwolnić istniejący siłownik, aby móc obsługiwać ręczną dźwignię blokady.

2. Aby uwolnić siłownik, konieczna jest brutalna siła. To, co zrobiłem w moim przypadku, to zacisnąłem imadło na pręcie blisko mechanizmu (z dala od dźwigni ręcznej), aby umożliwić mi przyłożenie wystarczającej siły do siłownika, aby go poruszyć. Podczas obsługi samej dźwigni blokady pręt wygina się i odkształca i nie przykłada wystarczającej siły do zablokowanego siłownika. Użycie imadła jako uchwytu pozwoliło mi na przyłożenie wystarczającej siły, aby pokonać zablokowane koła zębate w siłowniku (usłyszysz, jak się rozrywają i zrywają, gdy siłownik w końcu się poruszy), a następnie ręczna dźwignia blokady będzie działać normalnie. Mój wrócił do życia po „użyciu siły”, ale i tak wymieniłem siłownik.

3. Oryginalny siłownik uległ awarii po około 5 latach i kilku miesiącach. Tanie zamienniki nieoryginalne z różnych źródeł internetowych wytrzymały od 3 tygodni do 15 miesięcy przed awarią. Zamienniki wszystkie uległy awarii zablokowane, oryginał uległ awarii odblokowany. Obecnie używam trzeciej taniej części zamiennej. Może gdybym kupił drogi siłownik od Mopar, nie musiałbym ich tak często wymieniać. Do tej pory tylko jedne drzwi miały ten problem, wszystkie inne drzwi nadal mają oryginalne części.

4. Możesz zdjąć wewnętrzny panel drzwi przy zamkniętych drzwiach. To kilka śrub i kilka zatrzasków typu push. Za pierwszym razem złamałem kilka zatrzasków push, więc zamówiłem ich całą masę na Aliexpress, więc teraz mam zapas na całe życie. Od tego czasu nie złamałem już żadnego.

Powodzenia!

#57 ·
Milemaker13,

Po tym, jak naprawdę dobrze poradziłem sobie z wymianą siłownika zamka w drzwiach przesuwnych po stronie pasażera w moim 2016 DGC, oto kilka uwag:

1. W twoim vanie najprawdopodobniej siłownik jest zablokowany, prawdopodobnie nie zatrzask. Jeśli nie możesz poruszyć dźwignią blokady - jeśli tylko sprężynuje w przód i w tył, ponieważ pręt się ugina - siłownik jest zablokowany. Problem z konstrukcją polega na tym, że siłownik jest połączony szeregowo z dźwignią blokady i samym zatrzaskiem. Jeśli siłownik jest zablokowany, zatrzask również nie poruszy się za pomocą dźwigni ręcznej.
Dźwignia ręczna porusza siłownikiem, który następnie porusza zatrzaskiem. Jeśli chcesz zainstalować „naprawę” z rynku wtórnego, musisz uwolnić istniejący siłownik, aby móc obsługiwać ręczną dźwignię blokady.

2. Aby uwolnić siłownik, konieczna jest brutalna siła. To, co zrobiłem w moim przypadku, to zacisnąłem imadło na pręcie blisko mechanizmu (z dala od dźwigni ręcznej), aby móc przyłożyć wystarczającą siłę do siłownika, aby go poruszyć. Podczas obsługi samej dźwigni blokady pręt wygina się i odkształca i nie przykłada wystarczającej siły do zablokowanego siłownika. Użycie imadła jako uchwytu pozwoliło mi przyłożyć wystarczającą siłę, aby pokonać zablokowane koła zębate w siłowniku (usłyszysz, jak się rozrywają i zrywają, gdy siłownik w końcu się poruszy), a następnie ręczna dźwignia blokady będzie działać normalnie. Mój wrócił do życia po „użyciu siły”, ale i tak wymieniłem siłownik.

3. Oryginalny siłownik uległ awarii po około 5 latach i kilku miesiącach. Tanie zamienniki nieoryginalne z różnych źródeł internetowych wytrzymały od 3 tygodni do 15 miesięcy przed awarią. Zamienniki wszystkie uległy awarii w stanie zablokowanym, oryginał uległ awarii w stanie odblokowanym. Obecnie używam trzeciej taniej części zamiennej. Może gdybym kupił drogi siłownik od Mopar, nie musiałbym ich tak często wymieniać. Do tej pory tylko jedne drzwi miały ten problem, wszystkie pozostałe drzwi nadal mają oryginalne części.

4. Możesz zdjąć wewnętrzny panel drzwi przy zamkniętych drzwiach. To kilka śrub i kilka zatrzasków wciskanych. Za pierwszym razem złamałem kilka zatrzasków wciskanych, więc zamówiłem ich całą masę na Aliexpress, więc teraz mam zapas na całe życie. Od tamtej pory nie złamałem już żadnego.

Powodzenia!
Dokładnie to samo stało się w moim przypadku... Zrobiłem wystarczająco dużo miejsca od góry, aby móc chwycić pręt i wepchnąć go w kierunku siłownika. Zadziałało, ale niestety złamałem kilka plastikowych kołków podczas otwierania osłony drzwi. Myślę, że na razie pozwolę mu działać przez jakiś czas, a jeśli znów sprawi mi problem, spróbuję wymienić siłownik lub zastosować rozwiązanie skrótowe, które jest na YouTube. Dzięki za udostępnienie (y)

#10 ·
Tak, teraz moja blokada drzwi działa poprawnie ręcznie. Jeszcze nie podłączyłem złącza elektrycznego. Wygląda na to, że uszkodzili siłownik, zostawili go w takim stanie i powiedzieli mi, że to zablokowana zapadka. Co? Więc co mogę teraz zrobić? Iść do innego dealera po drugą opinię? Ok, jeśli to zadziała w ramach gwarancji, jak odzyskać 170 dolarów od pierwszego dealera?

#11 ·
Kilka sugestii:

Skontaktuj się z Chrysler Cares i powiedz im, co się dzieje.
I tak muszą wiedzieć. Możesz powołać się na moje doświadczenie, jeśli chcesz.

Zleć komuś innemu wymianę siłownika i groźba skierowania sprawy do sądu dla drobnych roszczeń, jeśli Chrysler lub jego przedstawiciel / dealer nie zrekompensuje ci strat.

Nie wyobrażam sobie, żeby wyjęli siłownik. Nie sądzę, żeby można go było zobaczyć bez demontażu większej części drzwi w 5. generacji. Byłby z tyłu drzwi, podłączony do pręta, wyglądając tak.

Dźwignia dodatkowa jest przeznaczona do drzwi po drugiej stronie, jeśli siłownik jest używany tam zamiast tego.

"Watch On YouTube". Proste rozwiązanie, dobry widok na wnętrze drzwi.

#13 ·
Jeśli dobrze rozumiem problem, którego doświadczasz, mój jest odwrotny. Lewe tylne drzwi blokują się w pozycji zablokowanej, gdy drzwi są otwarte. Wtedy drzwi nie mogą się zamknąć, ponieważ zatrzask jest już zamknięty. Oczywiście zawsze zdarza się to, gdy jest naprawdę zimno, pada śnieg lub deszcz. Przeważnie zimno, więc prawdopodobnie coś się zacięło. Jak dotąd majstrowanie przy wewnętrznej klamce i zamykanie i otwieranie jej od wewnątrz powoduje jej uwolnienie. DO TEJ PORY.

#14 ·
Jeśli dobrze rozumiem problem, którego doświadczasz, mój jest odwrotny. Tylne lewe drzwi blokują się w pozycji zablokowanej, gdy drzwi są otwarte. Wtedy drzwi nie mogą się zamknąć, ponieważ zatrzask jest już zamknięty. Oczywiście zawsze zdarza się to, gdy jest naprawdę zimno, pada śnieg lub deszcz. Głównie zimno, więc prawdopodobnie jest to coś, co się zakleiło. Jak dotąd majstrowanie przy wewnętrznej klamce i blokowanie i odblokowywanie jej od wewnątrz uwalniało ją. DO TEJ PORY.
To brzmi jak problem z zatrzaskiem. Siłowniki zamków zwykle brzęczą lub całkowicie zawodzą w pozycji "zablokowanej" lub "odblokowanej".

#15 ·
Chrysler dba rozpoczął spór lub cokolwiek oni to nazywają. Teraz muszę zabrać to do prywatnego mechanika, zapłacić za naprawę, a następnie spróbować zmusić Chryslera do zwrotu kosztów. Muszę również pozwać dealera w sądzie ds. drobnych roszczeń, aby odzyskać 170 dolarów.

Co więc daje biuletyn serwisowy? Kosztowało mnie tylko 170 dolarów i ból głowy.
Dzięki Dodge!!

#17 ·
Co to jest "zatrzask" i co dokładnie robi?
Co to jest siłownik i co on robi?

Co trzyma drzwi zamknięte?
Co zamyka drzwi?
Co obsługuje zamek?
Zatrzask to część, która jest jak pazur niedźwiedzia i owija się wokół słupka, aby utrzymać drzwi zamknięte.
Siłownik to urządzenie elektromechaniczne, które wykorzystuje energię elektryczną do zasilania elektromagnesu w celu wykonania funkcji, aw tym przypadku po prostu przesuwa ramię, które uruchamia zamek, aby zapobiec otwarciu zatrzasku. Jak postawienie krzesła pod drzwiami, żeby się nie otworzyły.

#18 ·
Dzięki wszystkim za posty. Nasza rodzina również ma ten problem z modelem T&C z 2013 roku.

#20 ·
Mimo że problemem jest siłownik, próbują zarobić więcej pieniędzy, mówiąc, że to zatrzask (drogi element z tyłu drzwi - rockauto.com ma jego zdjęcie). Tak, taktyka naprawdę śmierdzi, zwłaszcza gdy na siłownik jest przedłużona gwarancja, a nie na zatrzask. Próbowali tego na mnie, patrz: Nie jesteśmy jedynymi, którzy są celem tego schematu. Okropna etyka usługowa przez Chrysler Certified Dealerships, to wszystko, co mogę powiedzieć. Klient uważaj. Prawdopodobnie oszukują Chryslera w tym samym czasie.

#21 ·
Czy to może oznaczać, że siłownik faktycznie powinien był zostać naprawiony w ramach gwarancji Chryslera? Wzięli ode mnie 100 dolarów za udział własny i kolejne 100 za diagnozę hałasu, po czym stwierdzili "hałas amortyzatora" i "rdzę". Co do tego, to też nie rozumiem części dotyczącej rdzy. Kupiłem vana z przebiegiem 75 tys. mil od dealera w Jacksonville, a van nie opuścił Florydy poza jedną zimową wycieczką. Hałas był tam jeszcze zanim kupiłem vana :(

#22 ·
Ech :( Widzę, że obejmuje tylko do 2017 roku. Nie 2018, który bez wątpienia ma dokładnie ten sam problem. Co za oszustwo.

#23 ·
Tak, to dokładnie ten sam problem. Pozew zbiorowy uzyskał przedłużenie gwarancji dla modeli z lat 2015-2017. Więcej informacji na temat siłownika zamka/zatrzasku:

Lewy zatrzask drzwi przesuwnych - siłownik zamka (dolny) jest dołączony.

Image

Prawy zatrzask drzwi przesuwnych - siłownik zamka (od dołu) jest dołączony.

Image

Jeśli wymieniają zatrzask, siłownik zamka jest częścią zespołu.

Oszustwem byłoby więc wymiana zatrzasku i obciążenie za to klienta. Z kolei obciążenie Chryslera lub firmy gwarancyjnej za wymianę siłownika zamka, który jest już częścią zatrzasku.

Zastanawiałem się, dlaczego musiałem zamówić siłownik zamka. Mogliby powiedzieć, że został dostarczony przez klienta, a klient otrzymał zwrot kosztów. Chrysler płaci im za robociznę i części do wymiany siłownika.

Nigdy nie mają siłownika w magazynie. Ha, ha.

Czy śmierdzi? Tak, jak zgniła ryba. 🐟

#24 · (Edited)
Kupiłem Dodge Caravan GT z 2018 roku 1 września. Przesuwane tylne drzwi były zablokowane. Kupiłem go mimo to i powiedziałem, że sam go naprawię. To nie jest mała robota, ale część kosztuje mniej niż 25 dolarów. Zajęło mi to kilka godzin. Jeśli twoje drzwi są zablokowane, ale pręt jest nadal podłączony, po prostu zdejmij panel wewnętrzny i pociągnij pręt mocno szczypcami. W przeciwnym razie będziesz musiał wsunąć rękę do siłownika i pociągnąć dźwignię palcem. To nie jest łatwe zadanie, ale aby wymienić siłownik, drzwi muszą być otwarte, aby dostać się do śrub.

Jeśli chcesz wykonać tę pracę, pamiętaj, aby USUNĄĆ SZKŁO! Prawie niemożliwe będzie ponowne włożenie go, gdy szkło będzie przeszkadzać.
Image

Oto dobry film. Na YouTube są inne, ale robią to źle i płacą za to.

#26 ·
Więc, która jest "preferowaną" marką siłownika? Mój GT z 2019 roku z przebiegiem 40 tys. mil ma teraz siłownik prawych tylnych drzwi, który działa tylko sporadycznie, to tylko kwestia czasu, zanim ulegnie awarii.
Dorman ma ograniczoną dożywotnią gwarancję i stwierdza, że siłowniki zostały przetestowane do 20 000 cykli.

#27 ·
Czy rozważałeś obejście problemu?

#28 · (Edited)
Czy patrzyłeś na rozwiązanie problemu?
Tak, ale "zestaw" wydaje się już niedostępny - gdzie można zdobyć część łączącą, która łączy pręty?

Jestem na emeryturze i mam wszystkie narzędzia i czas, aby wykonać pracę, wolałbym dopasowanie fabryczne, ale czas pracy jest dość wysoki, więc rozważę również obejście.

EDIT Widzę, że złącza są dostarczane z siłownikami. Wszystko, co muszę zrobić, to znaleźć odpowiednie przewody do podłączenia. Czy ktoś je zna dla strony kierowcy/strony pasażera w 2019 roku?

EDIT AGAIN Znalazłem mój USB z okablowaniem Tech Authority, myślę, że jestem w dobrej formie, aby wejść i prześledzić przewody. Obejście wystarczy. Journey mojej córki z 2013 roku ma te same objawy, więc zanim zdobędę solenoidy, muszę sprawdzić, czy podobne obejście może się tam zdarzyć.

#30 · (Edited)
Jeśli ma to być wątek przyklejony, musi dotyczyć modeli Town and Country z lat 2008 i 2009 lub mieć osobny wątek pokazujący, jak usunąć osłonę klamki, ponieważ nie uwzględniają one dwóch śrub.

Bardziej poważna sprawa, to należy to zgłosić do NHTSA tutaj, w USA.

Report a Safety Problem | NHTSA

Jeśli ludzie zgłaszaliby ten problem do NHTSA, to zostałby on zauważony i być może FCA zostałoby zmuszone do bezpłatnej naprawy tego problemu bezpieczeństwa. Miałem ludzi uwięzionych z tyłu z powodu tej awarii (która wystąpiła bez "brzęczenia", jak rzekomo jest to objaw).

Czy potrafisz sobie wyobrazić, że masz problem i nie możesz otworzyć bocznych drzwi, aby uciec? Na filmie zamieszczonym przez mechanika Chryslera z salonu w Atlancie w stanie Georgia naprawia on vana dla osoby niepełnosprawnej, która nie mogła wsiąść do swojego vana ani z niego wysiąść z powodu tej awarii zamka.

Pociągnięcie za klamkę powinno nadpisywać elektroniczny mechanizm zatrzaskowy i umożliwiać ręczne otwarcie drzwi lub zawsze powinno nastąpić w pozycji odblokowanej.

To kwestia bezpieczeństwa i jest niedopuszczalna - nie ma na to żadnego usprawiedliwienia.

#31 ·
Ok WOW, te posty są trochę straszne.... Drzwi po stronie kierowcy nie otwierają się z jakiegoś powodu... żadnego brzęczenia... ale nic się nie dzieje, słyszę kliknięcie. Ale to wszystko. Mój to 2010 T7C Touring z przebiegiem zaledwie 103100 mil. Miałem nadzieję, że to bezpiecznik lub coś prostego. Nadal ładny samochód, naprawdę muszę potraktować jego wygląd zewnętrzny z dużą miłością. Umyć i nawoskować. Trochę smutne, że chrom w tych samochodach jest do bani. Zauważyłem, że jeśli potraktuję go jakimś środkiem do polerowania, mogę usunąć chrom, po prostu to robiąc... Tak jak jest, nigdy nie doprowadzili samochodu do szczegółów, kiedy go dostałem. Po prostu zatankowali bak. Dam znać, jak to naprawię. Na razie wciąż nie dostali części do wezwania serwisowego dla poduszki powietrznej kierowcy.