Milemaker13,
Po tym, jak naprawdę dobrze radziłem sobie z wymianą siłownika zamka w drzwiach przesuwnych po stronie pasażera w moim DGC 2016, oto kilka komentarzy:
1. W twoim vanie najprawdopodobniej siłownik jest zablokowany, prawdopodobnie nie zatrzask. Jeśli nie możesz poruszyć dźwignią blokady - jeśli jedyne co robi, to sprężynuje w przód i w tył, ponieważ pręt się ugina - siłownik jest zablokowany. Problem z konstrukcją polega na tym, że siłownik jest połączony szeregowo z dźwignią blokady i samym zatrzaskiem. Jeśli siłownik jest zablokowany, zatrzask również nie poruszy się za pomocą dźwigni ręcznej. Dźwignia ręczna porusza siłownikiem, który następnie porusza zatrzaskiem. Jeśli chcesz zainstalować „naprawę” z rynku wtórnego, musisz uwolnić istniejący siłownik, aby móc obsługiwać ręczną dźwignię blokady.
2. Aby uwolnić siłownik, konieczna jest brutalna siła. To, co zrobiłem w moim przypadku, to zacisnąłem imadło na pręcie blisko mechanizmu (z dala od dźwigni ręcznej), aby umożliwić mi przyłożenie wystarczającej siły do siłownika, aby go poruszyć. Podczas obsługi samej dźwigni blokady pręt wygina się i odkształca i nie przykłada wystarczającej siły do zablokowanego siłownika. Użycie imadła jako uchwytu pozwoliło mi na przyłożenie wystarczającej siły, aby pokonać zablokowane koła zębate w siłowniku (usłyszysz, jak się rozrywają i zrywają, gdy siłownik w końcu się poruszy), a następnie ręczna dźwignia blokady będzie działać normalnie. Mój wrócił do życia po „użyciu siły”, ale i tak wymieniłem siłownik.
3. Oryginalny siłownik uległ awarii po około 5 latach i kilku miesiącach. Tanie zamienniki nieoryginalne z różnych źródeł internetowych wytrzymały od 3 tygodni do 15 miesięcy przed awarią. Zamienniki wszystkie uległy awarii zablokowane, oryginał uległ awarii odblokowany. Obecnie używam trzeciej taniej części zamiennej. Może gdybym kupił drogi siłownik od Mopar, nie musiałbym ich tak często wymieniać. Do tej pory tylko jedne drzwi miały ten problem, wszystkie inne drzwi nadal mają oryginalne części.
4. Możesz zdjąć wewnętrzny panel drzwi przy zamkniętych drzwiach. To kilka śrub i kilka zatrzasków typu push. Za pierwszym razem złamałem kilka zatrzasków push, więc zamówiłem ich całą masę na Aliexpress, więc teraz mam zapas na całe życie. Od tego czasu nie złamałem już żadnego.
Powodzenia!