The Chrysler Minivan Fan Club Forums banner

Modele SXT kontra GT

1 reading
55K views 42 replies 16 participants last post by  Honeybadger  
#1 ·
Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć różnicę między modelami SXT i GT? Szukam czegoś z rocznika około 2019, ale nie mogę znaleźć żadnych jasnych szczegółów dotyczących różnicy między tymi modelami. Wszelka pomoc byłaby mile widziana. Dzięki!

#2 ·
Niedawno kupiłem GT z 2019 roku z przebiegiem 16 tys. mil, a mój znajomy kupił w tym samym czasie SXT z 2019 roku z przebiegiem 40 tys. mil. Wydaje się, że on ma znacznie lepsze zużycie paliwa, ale ja robię krótsze trasy. Nie sądzę, żeby była jakaś różnica w silniku lub układzie napędowym. Może powinniśmy zamienić się samochodami na tydzień, LOL. Jedyną różnicą, o której słyszałem, jest to, że GT ma sztywniejsze zawieszenie. Podoba mi się sposób, w jaki prowadzi się GT, ale nie jeździłem SXT, żeby porównać te dwa samochody. Jestem pewien, że grupa uzupełni luki!

#12 ·
Oto dobra strona, której używam do opcji pojazdów, akcesoriów, poziomów wyposażenia i pakietów. Jedynym minusem jest to, że dotyczy tylko pojazdów z USA, a ponieważ mieszkam w Kanadzie, opcje i poziomy wyposażenia różnią się w zależności od tego, jakie wyposażenie faktycznie znajdowało się na danym poziomie wyposażenia. Przydatna strona, z której korzystałem wiele razy: Auto-Broszury

2019 GT z przebiegiem 16 tys. mil, znajomy kupił jednocześnie 2019 SXT z przebiegiem 40 tys. mil. Wydaje się, że uzyskuje znacznie lepsze zużycie paliwa, ale ja robię krótsze wycieczki. Nie sądzę, aby istniała jakakolwiek różnica w silniku lub układzie napędowym. Może powinniśmy zamienić pojazdy na tydzień, LOL.
Od 2011 roku te vany miały jeden silnik, silnik 3.6L Pentastar z 62TE. Ekonomia paliwowa naprawdę sprowadzi się do tego, jak jeździsz, czy używasz zdalnego uruchamiania, jazdy po mieście w porównaniu do jazdy po autostradzie i tak dalej. Realistycznie rzecz biorąc, to ten sam silnik i zakładając, że nic z nim nie jest nie tak, naprawdę powinny uzyskiwać taką samą ekonomię. Zrób zamianę, jestem ciekaw!

#3 ·
GT w 2019 roku był ekskluzywnym wykończeniem floty, więc mógł mieć kilka fantazyjnych elementów, których inni nie mieli. To było jak luksusowy model do wynajmu. Nie jestem pewien, ale myślę, że wykończenie GT otrzymało funkcje wycofanej wersji R/T.

• Like
Reactions: Rick54301
#4 ·
GT ma przyciemnione światła, czarne felgi, czerwone przeszycia siedzeń, więcej czerni we wnętrzu i jest dość dobrze wyposażony.
Sprawdź broszurę sprzedaży lub informacje online z 2019 lub 2020 roku.

• Like
Reactions: Rick54301
#5 ·
Oto kanadyjska strona Dodge DGC dla modeli z 2019 roku, zapewniająca porównanie modeli.

#8 ·
Oto kanadyjska strona Dodge DGC dla modeli z 2019 roku, zapewniająca porównanie modeli.
OP jest w USA. Istnieje wiele różnic między wersjami kanadyjskimi i amerykańskimi. Jak powiedzieli inni, GT był dostępny tylko dla floty w USA. Było wiele różnic między kanadyjskimi i amerykańskimi modelami SXT (przeglądałem oba i skończyłem kupując kanadyjski).

Podczas gdy Kanada otrzymała 9(!) poziomów wyposażenia w 2019 roku, USA otrzymały tylko 3, plus GT tylko dla floty.

Załączona jest broszura amerykańska z 2019 roku w celach informacyjnych.

Attachments

#6 ·
Tak, GT zwykle miał również bardziej fantazyjne standardowe funkcje, takie jak podgrzewane przednie fotele i kierownica (niektóre mają również podgrzewane fotele w środkowym rzędzie), osłony przeciwsłoneczne w drugim rzędzie (niektóre również w trzecim rzędzie), tylną konsolę sufitową ze światłami do czytania i halo, niektóre miały grupę Safety Sphere (monitorowanie martwego pola i czujniki cofania z ostrzeżeniem o ruchu poprzecznym z tyłu). Wierzę, że mieli również tylne gniazdo inwertera 120 V.

#9 ·
Cały czas wynajmowałem Caravany i zawsze miały one wykończenie GT. USA i Kanada.

Wysłane z mojego iPhone'a przy użyciu Tapatalk
Nie zawsze GT. Moja żona miała wynajęty SXT na Florydzie (z Dollar/Thrifty), a ja jechałem naszym kanadyjskim SXT. Fajnie było zrobić porównanie przed oddaniem wynajmu.

Miałem też wynajęty SXT w zeszłym marcu na Florydzie. Jeśli spojrzysz na amerykańskie oferty sprzedaży SXT, możesz znaleźć wiele, które były wcześniej wynajmowane.

#15 ·
Ja również mam GT z 2019 roku, który pochodził z firmy Hertz we wrześniu 2020 roku (z perspektywy czasu idealny moment). Moje obserwacje są takie same jak we wcześniejszych postach, że firmy wynajmujące samochody miały różne wersje wyposażenia, które umieszczały w swoich flotach (SXT, GT i R/T), ale wersja GT trafiała tylko do firm wynajmujących. GT był dobrym pakietem wyposażenia do wynajmu - ładny, ale nie z najwyższej półki - dobrze się nosi, łatwy do czyszczenia, dobra wartość przy (zakupie) i na zewnątrz (sprzedaży). Wpisz swój numer VIN tutaj na końcu tego https://www.chrysler.com/hostd/windowsticker/getWindowStickerPdf.do?vin= Ten link pokaże Ci wszystkie opcje. Pozdrawiam, Shoe

#16 ·
Ech, nie zdawałem sobie sprawy, że GT jest tylko do wynajęcia. Mam SXT, ale podobają mi się czarne reflektory i grill GT, więc zamieniłem je na swoje. Uwielbiam siedzenia SXT... czarna skóra z zamszowymi wstawkami i kontrastowymi przeszyciami; moim zdaniem wyglądają ekskluzywnie i są bardzo wygodne.

#17 ·
Miałem SXT z 2018 roku, a teraz mam GT z 2019 roku.

Różnice to:
  • Skórzane/winylowe siedzenia (GT) vs. materiałowe (sztuczny zamsz)/winylowe siedzenia (SXT)
  • System nawigacji (GT)
  • Oświetlenie wewnętrzne LED z większą liczbą, osobno przełączanymi lampami (GT) vs. żarówki w kopule, których nie można włączać indywidualnie (SXT) (osoba czytająca z tyłu byłaby oślepiona przez kierowcę, ponieważ przednie światło również musi być włączone)
  • Konsola dachowa wewnątrz z wieloma składanymi schowkami (prawdopodobnie opcjonalne składane ekrany DVD?), z niebieskim "światłem halo" (ściemnianym) wokół niej (GT) vs. "zwykły dach" (SXT)
  • Wyświetlacz informacji na zestawie wskaźników ma O WIELE więcej danych i funkcji/stron/trybów w GT (w SXT nigdy nie widziałem licznika przebiegu i licznika kilometrów w tym samym czasie, GT ma wiele elementów widocznych jednocześnie z bardziej informacyjnymi (tekstowymi) ostrzeżeniami/danymi
  • Podgrzewana kierownica i przednie fotele (tylko GT)
  • Automatyczna klimatyzacja (GT) vs. "zwykła klimatyzacja" (SXT)
  • System dźwiękowy ma więcej głośników w GT, z lepszym basem
  • Przełączalny falownik 120 V w GT
  • Przyciemnione wykończenie reflektorów i przedniego grilla, jak wspomniano wcześniej
  • Czarno malowane felgi aluminiowe (GT) vs. srebrne (SXT) (wzory/kształty kół wydają się inne)
  • Chowane osłony przeciwsłoneczne do okien w środkowym rzędzie
Wszystko inne wydaje się takie samo, Z WYJĄTKIEM tego, że mój GT nie ma fabrycznego bagażnika dachowego, co jest szkoda... (Rozważam zainstalowanie jednego, ponieważ są przydatne)

Mam nadzieję, że to pomoże i powodzenia.

#21 ·
Posiadałem SXT z 2018 roku, a teraz posiadam GT z 2019 roku.

Różnice to:
  • Skórzane/winylowe siedzenia (GT) vs. materiałowe (imitacja zamszu)/winylowe siedzenia (SXT)
  • System nawigacji (GT)
  • Oświetlenie wewnętrzne LED z większą liczbą, osobno przełączanymi lampami (GT) vs. żarówki w kopule, których nie można włączać indywidualnie (SXT) (ktoś czytający z tyłu byłby oślepiony przez kierowcę, który również musiałby mieć włączone przednie światło)
  • Konsola dachowa wewnątrz z wieloma składanymi przegródkami (prawdopodobnie opcjonalne składane ekrany DVD?), z niebieskim "światłem halo" (ściemnianym) dookoła (GT) vs. "zwykły dach" (SXT)
  • Wyświetlacz informacji na zestawie wskaźników ma O WIELE więcej danych i funkcji/stron/trybów w GT (w SXT nigdy nie widziałem licznika przebiegu i licznika kilometrów w tym samym czasie, GT ma wiele elementów widocznych jednocześnie z bardziej informacyjnymi (tekstowymi) ostrzeżeniami/danymi
  • Podgrzewana kierownica i przednie fotele (tylko GT)
  • Automatyczna klimatyzacja (GT) vs. "zwykła klimatyzacja" (SXT)
  • System dźwiękowy ma więcej głośników w GT, z lepszym basem
  • Przełączalny falownik 120 V w GT
  • Przyciemnione reflektory i wykończenie przedniej kratki, jak wspomniano wcześniej
  • Czarno malowane felgi aluminiowe (GT) vs. srebrne (SXT) (wzory/kształty kół wydają się inne)
  • Chowane osłony przeciwsłoneczne do okien w środkowym rzędzie
Wszystko inne wydaje się takie samo, Z WYJĄTKIEM tego, że mój GT nie ma fabrycznego bagażnika dachowego, co jest szkoda... (Rozważam zainstalowanie jednego, ponieważ są przydatne)

Mam nadzieję, że to pomoże i powodzenia.
Mój to SXT z 2017 roku i ma czarne skórzano-zamszowe siedzenia, bez materiału.

Uważam, że możesz uzyskać różne opcje w zależności od pakietu, który otrzymasz.

#18 ·
Dla mnie skórzane/winylowe siedzenia (łatwiejsze do czyszczenia) i lepszy/bardziej szczegółowy wyświetlacz informacji na desce rozdzielczej w GT to rzeczy, z których bym nie zrezygnował.

A dźwięk jest po prostu wyraźniejszy/lepszy (lubię intensywny bas, a GT ma to lepiej).

Ale oba są ładne i niedrogie, a jazda/prowadzenie jest mniej więcej takie samo.

#19 ·
Dla mnie skórzane/winylowe siedzenia (łatwiejsze do czyszczenia) i lepszy/bardziej szczegółowy wyświetlacz informacji z zestawu wskaźników w GT to rzeczy, z których bym nie zrezygnował.

A dźwięk jest po prostu wyraźniejszy/lepszy (lubię intensywny bas, a GT ma to lepiej).

Ale oba są ładne i niedrogie, a jazda/prowadzenie jest mniej więcej takie samo.
To jest dokładnie szczegół, na którym mi zależało. Dziękuję za poświęcony czas na zamieszczenie posta. Wygląda na to, że GT jest najbardziej zbliżony do mojego obecnego Routana z 2009 roku. Dzięki!

#22 ·
GT tutaj mają czerwone przeszycia na skórzanych siedzeniach. Wygląda to również dobrze.

OK, więc faceci, którzy idą do Boneyards, będą chwytać te czerwone, przeszywane skórzane siedzenia, aby zamienić je na swoje białe, przeszywane skórzane siedzenia.

#33 ·
Jeśli chodzi o OP, mam Routana SEL z 2010 roku. Podoba mi się. Wcześniej miałem SEL Premium z 2009 roku, którym jeździłem do śmierci i brakuje mi kilku funkcji, których SEL nie ma. Obniżanie klasy to żadna frajda. LOL

Ciekawostką jest to, że DGC i T&C miały opcje niedostępne w Routanie. W pełni wyposażony T&C miał najwięcej dostępnych rzeczy. Kupiłem je oba używane i były najlepszymi ofertami za to, czego szukałem, więc nie mogę tego żałować... Ale pod wieloma względami żałuję, że nie udało mi się zdobyć T&C. Pod względem funkcji są naprawdę najlepsze dla tych pojazdów.

Na twoim miejscu skupiłbym się mniej na roku modelowym, a bardziej na przebiegu. NIE POTRZEBUJESZ 2019 ani niczego w tym stylu, to ten sam pojazd. Znajdź T&C z bardzo niskim przebiegiem z ostatnich kilku lat produkcji, a przebije on nowsze DGC, A DO TEGO prawdopodobnie będzie cię to kosztować mniej pieniędzy. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego ludzie płacą więcej za nowszy rok modelowy... Przebieg jest tym, co naprawdę się liczy. Guma i uszczelki mogą się zepsuć w starszych samochodach, które nie były dużo jeżdżone, ale jeśli nie porównujesz 3-letniego samochodu z 25-letnim, to tak naprawdę nie ma znaczenia. Kupowanie kilku lat wstecz z porównywalnym przebiegiem za mniej pieniędzy jest tym, o co chodzi.

Jeśli kiedykolwiek dostanę kolejnego vana tej generacji, na pewno poczekam na T&C z ostatnich kilku lat produkcji.

#40 ·
Pobierałem broszury 5. generacji, żeby dowiedzieć się o różnych wersjach i opcjach i przysięgam, że GT miało inne i bardziej sportowe zawieszenie.

Poza tym materiałowe siedzenia w moim 25-letnim Grand Voyagerze z przebiegiem 250 tys. mil są o wiele lepsze od jakichkolwiek skórzanych siedzeń, jakie widziałem, jeśli chodzi o trwałość. Siedzenie kierowcy wygląda tak dobrze jak pasażera. I super wygodne (mam też 4. generację ze skórą).

A czy Mercedes nie używa sztucznej skóry (jestem za każdym dobrym materiałem).

#41 ·
Pobierałem broszury 5. generacji, aby dowiedzieć się o różnych wersjach i opcjach i przysięgam, że GT miało inne i bardziej sportowe zawieszenie.

Ponadto materiałowe siedzenia w moim 25-letnim Grand Voyagerze z przebiegiem 250 tys. mil są o wiele lepsze od jakichkolwiek skórzanych siedzeń, jakie kiedykolwiek widziałem, jeśli chodzi o trwałość. Siedzenie kierowcy wygląda tak dobrze jak pasażera. I super wygodne (mam też 4. generację ze skórą).

A czy Mercedes nie używa sztucznej skóry (jestem za każdym dobrym materiałem).
Według kanadyjskiej broszury z 2019 roku, GT jest wyposażony w "zawieszenie sportowe", cokolwiek to znaczy. W amerykańskiej broszurze nie ma GT, ponieważ GT było przeznaczone tylko dla floty wypożyczalni.

Mercedes używa sztucznej skóry, którą nazywają "MB Tex". Jest całkiem dobra, ale otwarcie mówią, że to nie skóra.